Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Συγκρούσεις εθνικιστών με «αντιφασίστες» στις ΗΠΑ



Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο το περίφημο κίνημα των αντιφά. Και δεν είναι καθόλου παράξενο ότι ξεκίνησε από τις ΗΠΑ εκεί όπου είναι και η έδρα του μεγάλου εθνομηδενιστή δισεκατομμυριούχου Τζωρτζ Σόρος. Η αριστερά και η αντιφά κυριαρχούν σε πολλά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, αλλά συναντούν και αντιδράσεις όπως συνέβη προ ημερών στο Πόρτλαντ.
Με συγκρούσεις, τραυματισμούς και συλλήψεις ολοκληρώθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εθνικιστών και αντιφασιστών σε κεντρικό πάρκο στο Πόρτλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών. Δυο αντίπαλες ομάδες συγκεντρωμένων αντιπαρατίθεντο επί ώρες καθώς τα μέλη αντιφασιστικής οργάνωσης ζητούσαν να μην γίνει η πορεία των εθνικιστών. Η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από δέκα συλλήψεις λειτουργώντας κυρίως πυροσβεστικά.
Τι απαντούν οι Αμερικανοί της οργάνωσης Proud Boys; «Είμαστε υπερήφανοι Δυτικοί Φυλετιστές. Δεν θα απολογηθούμε εμείς για το δημιούργημα του σύγχρονου κόσμου, ενισχύουμε τους επιχειρηματίες, τιμούμε την οικογένεια. Υποστηρίζουμε την 1η Τροπολογία, ότι θέλουμε όλοι να μπορούν να ελεύθερα να πουν τη γνώμη τους».
Η 1η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος περιφρουρεί την ελεύθερη έκφραση. Θέση πήρε και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας τον δήμαρχο της πόλης να κηρύξει την αντιφασιστική οργάνωση ως τρομοκρατική.