Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ – ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ


Γράφει ο Μιχάλης Τσακίρης – Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή
Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την απαξίωση που δείχνει το «ελληνικό» κράτος σε θέματα πολιτισμού, ειδικά όταν αφορούν την Μακεδονία μας. Το ίδιο εξάλλου γίνεται και με τον θαυμάσιο μακεδονικό τάφο της Αμφίπολης, ο οποίος έχει ξεχαστεί τόσο από τα κατευθυνόμενα καθεστωτικά ΜΜΕ όσο και από το πολιτικό κατεστημένο, με εξαίρεση τον Λαϊκό Σύνδεσμο – Χρυσή Αυγή.
Όπως έγινε γνωστό από τοπικές ιστοσελίδες του νομού Ημαθίας, η πρόεδρος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, αποκάλυψε μέσω ανάρτησής της στο facebook την ύπαρξη πορτραίτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο – κρατηθείτε- βρισκόταν σαν «κρυμμένος θησαυρός» για δεκαετίας στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ημαθίας, από το οποίο ανασύρθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών καθαριότητας, ενώ νωρίτερα είχε χρησιμοποιηθεί και σαν οικοδομικό υλικό! Πριν μάλιστα καταλήξει στις αποθήκες του μουσείου είχε εντοπιστεί σε μπάζα κοντά σε ένα χωριό του κάμπου της Ημαθίας. Η ομορφιά του πορτραίτου αντικατοπτρίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως το ωραίο του πρόσωπο, η λεοντίσια χαίτη, τα ονειροπόλα μάτια, το απαραγνώριστο βλέμμα. Η φθορά σε αρκετά σημεία του πορτραίτου είναι εμφανής, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει αντιληπτή η τεράστια πολιτιστική και ιστορική αξία που κρύβει.
Όπως αναφέρει η ίδια η πρόεδρος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας: «Στη Βέροια έχει πάρα πολύ ενδιαφέροντα μαρμάρινα ευρήματα. Βγάζοντας αυτό το υλικό αναγνώρισα ότι είναι ο Αλέξανδρος, είπα να τον καθαρίσουμε, να δούμε τι εποχή είναι. Τον καθαρίσαμε, τον συντηρήσαμε, τον είδαμε. Είναι εξαιρετικό, πολύ καλό έργο του 2ου αιώνα π.Χ.. Πρόκειται για πολύ σημαντικό στοιχείο, γιατί στη Μακεδονία έχουμε βρει τρία μαρμάρινα κεφάλια του Αλέξανδρου -το ένα στην Πέλλα αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., το άλλο είναι από την Καβάλα που είναι ρωμαϊκό αντίγραφο και το άλλο αυτό της Ημαθίας, που είναι 2ος αιώνας και είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα, που συμπληρώνει τη σειρά των -μετά θάνατον του Αλέξανδρου- πορτραίτων, τα οποία έχουμε στη Μακεδονία, γιατί έχουμε στη Βεργίνα το ελεφαντοστέινο κεφαλάκι και την τοιχογραφία, που είναι τα μόνα που ξέρουμε πριν τον θάνατό του.» 
Επίσης ανέφερε ότι: «Φαίνεται ότι ήδη από τον 2ο αιώνα προ Χριστού η Βέροια έχει έναν κεντρικό ρόλο στην απόδοση τιμής στον Αλέξανδρο, που θεωρείται πια θεός και προφανώς με όλο αυτό σχετίζεται και αυτό το πάρα πολύ ωραίο πορτραίτο, το οποίο θα είναι κεντρικό έκθεμα στη μεγάλη έκθεση, που θα ανοίξει στο τέλος του 2020 το νέο μουσείο των Αιγών».
Με λίγα λόγια, ένα επιπλέον αποδεικτικό στοιχείο της Ελληνικότητας της Μακεδονίας μας, αλλά κυρίως ένα σημαντικό εύρημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ήταν για δεκαετίες παραπεταμένο στη γωνιά μιας αποθήκης και κανείς δεν είχε καταλάβει – ή δεν ήθελε να καταλάβει- τι είναι!
Η ανακάλυψη, διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μας κληρονομιάς επαφίεται πλέον στον πατριωτισμό κάποιων έντιμων αρχαιολόγων, αφού το επίσημο «ελληνικό» κράτος αδιαφορεί σκοπίμως για τα θέματα αυτά.
Ο Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή έχει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα αυτό: Η ιστορική κληρονομιά μας είναι η βάση για το παρόν και το μέλλον μας, και πρέπει πάση θυσία να προστατεύεται και να αναδεικνύεται. Λαός χωρίς μνήμη, δεν έχει μέλλον.