Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ


Γράφει ο Γιώργος Πιτσάκης 

Ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν και προσπαθούσε να περάσει προεκλογικά την εικόνα του πολιτικού που έχει ζήσει την παρακμή των προηγουμένων κυβερνήσεων, που έχει αντιληφθεί από τι πάσχει ο ασθενής και ότι έχει τα μέσα, τον τρόπο και πάνω απ’ όλα τη διάθεση να βοηθήσει αυτόν τον ταλαίπωρο τόπο να κερδίσει αυτά που του αξίζουν.
Φρούδες όμως οι ελπίδες των ψηφοφόρων του, που επιθυμούν την αλλαγή. Πέρα από τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα και για μια ακόμη φορά έχουμε μια αδιάφορη κυβέρνηση να επιδεικνύει την προκλητική  ανικανότητά της να διαχειρισθεί τα προβλήματα αυτά, έχουμε και δύο άλλα τραγελαφικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί της Σαμοθράκης. 
Το πρώτο πρόβλημα είναι η έλλειψη πλοίων για τη μεταφορά τουριστών προς το νησί αλλά και αποχώρησης από αυτό. Το πρόβλημα ξεκίνησε τη Δευτέρα 5/8 όταν το πλοίο «ΣΑΟΣ ΙΙ» εμφάνισε πρόβλημα στη μηχανή. Κατά τη διάρκεια που εκτελούσε δρομολόγιο, ξαφνικά ο χώρος όπου διέμεναν οι επιβάτες γέμισε με καπνό. Το δρομολόγιο συνεχίσθηκε κανονικά, όμως αυτή ήταν η αρχή του κακού. Την επόμενη μέρα, το πλοίο τέθηκε εκτός λειτουργίας και το νησί άρχισε σταδιακά να απομονώνεται. 
Για την εξομάλυνση της κατάστασης στάλθηκε το πλοίο «ΑΝΑΞ» να εκτελεί κάποια δρομολόγια καθώς και να μεταφέρει τα αυτοκίνητα των τουριστών από το νησί προς την Αλεξανδρούπολη. Όμως όχι τους ίδιους τους τουρίστες. Οπότε όποιος έβαζε στο πλοίο το όχημά του, ήταν αναγκασμένος να κινείται με ταξί ή να νοικιάσει αυτοκίνητο, για το υπόλοιπο των διακοπών του, σε μια περίοδο που η ενοικίαση αυτοκινήτου ήταν είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω τουρισμού. 
Για τη μεταφορά των τουριστών χρησιμοποιήθηκε το «ΖΕΦΥΡΟΣ», ένα μικρότερο πλοίο που δεχόταν μόνο επιβάτες και που δε μπορούσε να παραλάβει οχήματα. 
Παράλληλα, η κατάσταση στα εκδοτήρια ήταν εκρηκτική. Εκνευρισμένοι πολίτες προσέρχονταν να μάθουν πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Από τη μεριά του το πρακτορείο εξέδιδε εισιτήρια μόνο για δρομολόγια της ίδιας ημέρας και πρώτα σε αυτούς που είχαν ήδη προπληρώσει το εισιτήριο επιστροφής. Οι ώρες των δρομολογίων ανακοινώνονταν την ίδια ημέρα επίσης. Όσοι για κάποιο λόγο το αμέλησαν, θα έπρεπε κάθε μέρα από το πρωί να περιμένουν στην ουρά προκειμένου να μάθουν αν θα ταξίδευαν και τι ώρα.
Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι το Σάββατο 10/8. Και αυτό γιατί πλέον πνέουν ισχυροί άνεμοι. Το ferry boat που προσπάθησε το βράδυ της Κυριακής να ελλιμενιστεί στη Σαμοθράκη, δε μπορούσε να εισέλθει στο λιμάνι λόγω των ανέμων. Εξαιτίας του όγκου του, δε μπορούσε να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελιγμούς. Στις 5 π.μ. το πλοίο επέστρεψε στην Αλεξανδρούπολη. Από την Κυριακή και μετά, δεν εκτελούνται καθόλου δρομολόγια και τόσο οι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, το νησί σύντομα θα αντιμετωπίσει και πρόβλημα έλλειψης τροφίμων. Και το τελευταίο και πιο σοβαρό περιστατικό είναι η φωτιά που ξέσπασε στο νησί τις τελευταίες ημέρες…
Το δεύτερο περιστατικό που δείχνει την παντελή αδιαφορία της κυβέρνησης για τη χώρα μας έχει να κάνει πάλι με τη Σαμοθράκη και συγκεκριμένα με το μουσείο της, που παραμένει κλειστό εδώ και τρία χρόνια. Κάθε χρόνο βγάζουν μια ανακοίνωση με την οποία ενημερώνουν το κοινό ότι θα παραμείνει κλειστό το μουσείο για το τρέχον έτος επειδή γίνονται έργα συντήρησης. Οι κάτοικοι του νησιού όμως ισχυρίζονται ότι δε γίνεται κανένα έργο και ότι αυτό αποτελεί μια πάγια τακτική των τελευταίων τριών ετών προκειμένου κάποιοι να μη χρειάζεται να προσέρχονται στο χώρο εργασίας τους, αλλά να λαμβάνουν κανονικά το μισθό τους. Ο χώρος γύρο από το μουσείο είναι απερίγραπτος. Κλαδιά δέντρων που έχουν κοπεί, πετάχτηκαν παραπλεύρως του δρόμου προς το μουσείο. Μια εικόνα επιεικώς άθλια, που μόνο σεβασμό προς την αρχαία κληρονομιά και τον πολιτισμό μας δε δείχνει. 
Οι τουρίστες που προσέρχονται στο νησί για να θαυμάσουν τα αρχαιολογικά μνημεία, δε γνωρίζουν ότι οι υπεύθυνοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους εδώ και χρόνια, οπότε να δημιουργείται μια απογοήτευση και φυσικά μια αρνητική εικόνα για το κράτος μας. 
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας κάθε καλοκαίρι (φέτος πέρα από τις φωτιές, έχουμε και τις καταστροφές στη Χαλκιδική που προκάλεσαν μείωση του τουρισμού) οδηγούν τον τουρισμό, που είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας, στην καταστροφή. Οι τουρίστες προτιμούν πλέον είτε χώρες της Ευρώπης που σέβονται τους πολίτες και τους τουρίστες, είτε τις γειτονικές χώρες της Ελλάδος που είναι πιο φθηνές. 
Φυσικά το υπουργείο σφυρίζει αδιάφορα και με επικοινωνιακές τακτικές προσπαθεί να δείξει το «ενδιαφέρον» του για την άθλια κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.