Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Άμεσος λογιστικός έλεγχος για την επίτευξη της πρωτογενούς παραγωγής - ΒΙΝΤΕΟ




Ο Συναγωνιστής Δημήτρης Κουκούτσης τοποθετήθηκε στην επίκαιρη ερώτησή του σχετικά με την κατάσταση στη συνεταιριστική ένωση σύκων και ξηρών καρπών.

Ο Συναγωνιστής τόνισε ότι στην Μεσσηνία είχε την έδρα της και λειτουργούσε μια τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση η ΣΥΚΙΚΗ. Βασικό ενδιαφέρον της ήταν η στήριξη και εκμετάλλευση της συκοκαλλιέργειας σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι πρότινος προστατεύονταν οι παραγωγοί ξηρών σύκων με τιμές ασφαλείας και απόσυρση του πλεονάζοντος προϊόντος. Παρά ταύτα, η εξέλιξη της συκοπαραγωγής είναι τραγική. Από το 1961 με 1.742.000 δέντρα με παραγωγή 30.000 τόνους φτάσαμε να έχουμε γύρω στις 700.000 δέντρα και παραγωγή 9.500 τόνους. Η ΣΥΚΙΚΗ έχει να δείξει θετικό πρόσημο στους προϋπολογισμούς 15 ολόκληρα χρόνια.

Ο Συναγωνιστής προέβαλε στοιχεία που αποκαλύπτουν τα περιουσιακά στοιχεία που προέρχονται από το ταμείο προστασίας των σύκων, επιδοτήσεις έργων από το δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαγραφή χρεών και ανέδειξε δημόσια  την παραπλανητική εικόνα των διοικούντων του εν λόγω συνεταιρισμού. Τέλος, επισήμανε ότι απαιτείται αναδιάρθρωση των γερασμένων ή εγκαταλελειμμένων συκεώνων των περιοχών Λακωνίας και Μεσσηνίας, όπως και λογιστικός, διοικητικός και οικονομικός έλεγχος για να επιτευχθεί η πρωτογενής παραγωγή.