Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Α. Γρέγος: “Άμεση ανάγκη χρηματοδότησης για την προώθηση της έρευνας στην Παιδεία” - ΒΙΝΤΕΟ


Ο Συναγωνιστής Αντώνης Γρέγος τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία

Συγκεκριμένα, ο Συναγωνιστής επισήμανε ότι κάθε υγιής οικονομικός και εμπορικός οργανισμός ξοδεύει μεγάλο μέρος του κεφαλαίου του στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης και αυτό γιατί μέσα από την έρευνα προκύπτουν καινοτόμα προϊόντα και ιδέες. Η εκμετάλλευσή τους επιφέρει μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα έσοδα σε κρίσιμους τομείς.

Μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις δεν έδιναν βαρύτητα σ’ αυτά τα θέματα και δυστυχώς το ίδιο συνεχίζουν να κάνουν ακόμα και τώρα. Επικαλούνται οικονομικούς λόγους, θέματα υποδομών και κάθε είδους δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού που οι ίδιες έχουν στήσει.

Η περικοπή του προσωπικού και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας. Υπάρχει άμεση ανάγκη χρηματοδότησης της βασικής έρευνας, η οποία επεκτείνεται και σε γεωπολιτικό επίπεδο και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό ειδικά στις μέρες μας.

Τέλος, ο Συναγωνιστής επισήμανε ότι η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία είναι παράγοντες που μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για την εθνική πολιτική στην ανάπτυξη.

Η Χρυσή Αυγή έκανε ερωτήσεις για τις ελληνικές εφευρέσεις και καινοτομίες, όπως για τα αυτόνομα ρομποτικά οχήματα της ομάδας φοιτητών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, για το αυτοκίνητο με υδρογόνο της ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, για το αεροπλάνο τύπου stealth και για άλλα, οι απαντήσεις που έλαβε ήταν τυπικές, χωρίς καμία ουσία και νόημα.






Στην Δευτερολογία του ο Συναγωνιστής αναφέρθηκε στα θέματα αναδιάρθρωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο γενικό λύκειο και στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επισήμανε ότι οι αλλαγές σε αυτούς τους τομείς είναι πολύ σημαντικές και δεν μπορούν να γίνουν με μια απλή τροπολογία. Για να γίνουν αυτές οι αλλαγές πρέπει να προηγηθεί παιδαγωγικός και εκπαιδευτικός διάλογος και οι αλλαγές να κατατεθούν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Άλλη τροπολογία εισάγει την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων ΑΕΙ στους αποφοίτους των κολεγίων. Η Χρυσή Αυγή το χαρακτηρίζει ως απαράδεκτο, αφού η κυβέρνηση με επιχείρημα την ισότιμη διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων έρχεται να αναβαθμίσει τα γνωστά κολλέγια και να τα κάνει ισότιμα με τα δημόσια ΑΕΙ. Σε πρακτικό επίπεδο όλα τα κολέγια της χώρας θα παρέχουν στους σπουδαστές τους πτυχία με πλήρως αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και ισότιμα με αυτά που χορηγούν τα ελληνικά πανεπιστήμια