Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Η ΘΗΤΕΙΑ, Η ΟΡΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

«Το πρώτο σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους πρόγονους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει». «Ασκητική» Ν. Καζαντζάκης
Τρεις προτάσεις από το επικό έργο του κορυφαίου σύγχρονου Έλληνα συγγραφέα και φιλοσόφου, τριλογία για το ζειν και αγωνίζεσθαι, των Εθνικιστών. Ο τρόπος ζωής και το πρότυπο που καθημερινά είναι ζητούμενα προς επιβεβαίωση.
Χωρίς εκπτώσεις και χωρίς προσωπικές παλινωδίες, χωρίς ναι μεν αλλά. Πορεία που πρέπει να τηρείται ευλαβικά και που διασφαλίζει την ιστορική και πολιτιστική συνέχεια της Φυλής.
Γυρνώντας στην «Ασκητική» και στη τριλογία του Χρέους, ο Εθνικιστής πρέπει να διερωτάται αν και κατά πόσο «εχτελεί» τα δύο πρώτα Χρέη. Πόσο διαβάζει, μελετά και εμπνέεται (νιώθει) τους προγόνους. Αν και κατά πόσο, με τη στάση ζωής και τον αγώνα του, «φωτίζει την ορμή τους» και «συνεχίζει το έργο τους».
Γιατί ο αγώνας του Εθνικιστή, πρέπει να είναι ασταμάτητος και καθημερινός. Πρέπει να είναι στράτευση και δράση, να εκπέμπει ενέργεια. Χωρίς διαλείμματα, χωρίς αμφιβολίες, χωρίς ερωτηματικά και πάνω απ’ όλα χωρίς παραιτήσεις.
Όταν, στην πορεία της ζωής μας, κατά καιρούς αναρωτιόμαστε για το τρίτο Χρέος, τότε προκύπτει ξεκάθαρα και το πόσο εκπληρώσαμε τα δύο πρώτα Χρέη κι αν όχι, γιατί δεν το κάναμε.
Και τώρα που βλέπουμε το γιο μας, στα είκοσι του χρόνια, να μας έχει προ πολλού ξεπεράσει και μάλιστα χωρίς καν να πάρει την εντολή, παίρνουμε κι άλλη δύναμη κι ακούμε πιο εκκωφαντική τη φωνή του Αιμάτινου ποταμιού, τη φωνή της Ράτσας μας. Κι επειδή έτσι πορευτήκαμε μέχρι σήμερα, έτσι θα συνεχίσουμε, μέχρι τέλους.
Ζήτω η Νίκη!

ΚΙΜΩΝ ΡΩΜΑΝΟΣ

ΠΗΓΗ