Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Νέα δημοσιονομικά μέτρα περιλαμβάνει η 4μηνη παράταση του Μνημονίου που υπέγραψαν οι Συριζαίοι

Νέα δημοσιονομικά μέτρα περιλαμβάνει η 4μηνη παράταση του Μνημονίου που υπέγραψαν οι Συριζαίοι

Λήψη μέτρων ακόμη και αν αναθεωρηθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα
Ακόμη και αν η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές καταλήξει σε συμφωνία, τα δύσκολα για την κυβέρνηση έρχονται, καθώς όσο ευνοϊκή κι αν είναι η τελική απόφαση, θα χρειαστεί να προχωρήσει στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, να ακυρώσει εξαγγελίες και να εφαρμόσει δράσεις του υφιστάμενου Μνημονίου, ενώ την ίδια ώρα θα διαπραγματεύεται το επόμενο πρόγραμμα και την αναδιάρθρωση του χρέους.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων (χαμηλότερων από αυτούς που είχε το Μνημόνιο) και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων θα είναι προαπαιτούμενα για την καταβολή δόσεων στη διάρκεια της παράτασης.

• Δημοσιονομικά. Το οικονομικό επιτελείο θα υποχρεωθεί να λάβει δημοσιονομικά μέτρα ακόμη και αν οι εταίροι δεχθούν την πρόταση της Αθήνας να αναθεωρηθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος από το 3% του ΑΕΠ στο 1,5%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου, μόνο εξαιτίας της απόκλισης από τον στόχο του 2014 (carry over), χωρίς τη λήψη μέτρων, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι απαιτούνται μέτρα τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ για να φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ.

• Μεταρρυθμίσεις. Οι εταίροι και πιστωτές ζητούν να δεσμευθεί η κυβέρνηση σε συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική ατζέντα, όπως επίσης και να μην αναιρέσει άλλες διαρθρωτικές αλλαγές που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα. Αυτό το τελευταίο θα είναι ίσως το πιο δύσκολο πολιτικά για την κυβέρνηση.

• Νέο πρόγραμμα. Η παράταση που δόθηκε είναι 4μηνη και όχι 6μηνη. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί για το νέο πρόγραμμα και ένα νέο δάνειο, υπό την πίεση ότι θα χρειάζεται τις δόσεις για να πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, συνολικού ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

bankingnews.gr