Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Τα καρναβάλι του Σύριζα τελειώνει και αρχίζει η… νηστεία!

Τα καρναβάλι του Σύριζα τελειώνει και αρχίζει η… νηστεία!

Μετά το απόλυτο αδιέξοδο του προηγούμενου Eurogroup η αγωνία κορυφώνεται και ως εκ τούτου εμφανίζονται τα καταστροφικά σενάρια εκ νέου. Επειδή όμως η ιστορία της Ε.Ε. είναι γεμάτη από δολοπλοκίες και συγκρούσεις, εμφανίζει και ατελείωτους συμβιβασμούς.

Τα τείχη που έχει υψώσει η γερμανική πλευρά εξηγούνται ως προς την εσωτερική κατανάλωση αλλά και την αποφυγή παρόμοιων απαιτήσεων από άλλες χώρες του νότου. Από την άλλη η Ελληνική κυβέρνηση κάνοντας πίσω «αυτοκτονεί πολιτικά» έχοντας πρόβλημα όχι μόνο με την κοινή γνώμη αλλά και με το εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.

Η Ε.Ε. θέλει μια λύση καθαρά σε τεχνοκρατικά πλαίσια ενώ αντίθετα η κυβέρνηση επιδιώκει μια πολιτική -διπλωματική διαπραγμάτευση. Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί το «θέατρο» των κυβερνήσεων που αγωνιούν, των αγορών που τρέμουν και των λαών που αντιστέκονται.

Εκεί που όλες οι ασφυκτικές πιέσεις  και οι εκβιασμοί δεν θα αποδίδουν και δεν θα υπάρχει συμφωνία ούτε σε επιμέρους σημεία, κάποια κίνηση της τελευταίας στιγμής θα φέρει την συνολική λύση-πακέτο. Κάποιοι θα αναρωτηθούν ποιός ο λόγος να χρησιμοποιώ τις εκφράσεις «καρναβάλι και θέατρο» για μια τόσο σοβαρή διαδικασία. Μα είναι απλό, πολύ απλό για κάποιον που έζησε κοντά τρία χρόνια στον ναό της δημοκρατίας.

Τώρα θα δοθεί η εικόνα της σκληρής μάχης και διαπραγμάτευσης για να δηλώσουν αμφότεροι στο τέλος… «δόθηκε μια μάχη σκληρή και πετύχαμε το καλύτερο δυνατό.» Ήταν πράγματι υπέροχη αυτή η μικρή περίοδος κεφιού, ευδαιμονισμού και «εθνικής ανάτασης»… με την νηστεία που θα συνεχιστεί πως θα τα βγάλετε πέρα; Και μιλάμε για μια νηστεία που δεν οδηγεί πουθενά, ούτε σε ανάσταση ούτε σε θαύμα... Ας είχατε τον νου σας!

Δημήτρης Κουκούτσης