Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Τι θα επικυρωθεί στο μνημονιακό Eurogroup αύριο;

Τι θα επικυρωθεί στο μνημονιακό Eurogroup αύριο;

Οι διεθνείς τοκογλύφοι πριν από μερικές ημέρες ήταν σαφέστατοι συνδέοντας άρρηκτα εν είδει τελεσιγράφου την διενέργεια Eurogroup με το επιδιωκόμενο, γι’ αυτούς, αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του μνημονίου. Σήμερα διαβάζουμε στα ΜΜΕ ότι αύριο το απόγευμα θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Συνεπώς δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν: Ή η επαναστατική επιτροπή που κυβερνά την χώρα κατάφερε μία περήφανη νίκη ενάντια στους δυνάστες του Ελληνικού Λαού ή εν τέλει κατάθεσε με την «ουρά στα σκέλια» την αίτηση για παράταση του μνημονίου.


Ιδού η αλήθεια

Στις 22 Δεκεμβρίου 2014, η Χούντα Σαμαρά-Βενιζέλου ψήφισε τον νόμο 4316 με τον οποίο έγινε «δίμηνη τεχνική παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement)» μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, η παράταση αυτή ισοδυναμεί με «δίμηνη τεχνική επιμήκυνση του προγράμματος στήριξης».







Το ίδιο ακριβώς συμφώνησε να κάνει και ο Τσίπρας! Ο όρος «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» είναι απλώς η επίσημη ονομασία της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας. Στη  Σύμβαση αυτή περιλαμβάνονται όλες οι Μνημονιακές Δεσμεύσεις που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες Κυβερνήσεις: υποχρέωση για τήρηση των όρων του Μνημονίου, τακτικές αξιολογήσεις από την Τρόικα, εφαρμογή Αγγλικού Δικαίου, δικαιοδοσία δικαστηρίων Λουξεμβούργου για επίλυση διαφορών και παραίτηση από ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας.
Για του λόγου το αληθές:










Τώρα γίνεται κατανοητό για ποιο λόγο ο Βαρουφάκης στις προηγούμενες συνεδριάσεις του Eurogroup δεν είχε καταθέσει συγκεκριμένες κοστολογημένες προτάσεις στους δανειστές. Πολύ απλά δεν διαπραγματεύονταν τίποτε! Είχε προσυμφωνηθεί η πλήρης αποδοχή και συνέχιση του Μνημονίου χωρίς καμία τροποποίηση.

Πρακτικά, αυτό που παράγει νομικά αποτελέσματα και παράγει δεσμεύσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανειστές, είναι η παράταση της δανειακής σύμβασης (=πρόγραμμα=Μνημόνιο).  Τα υπόλοιπα που τυχόν αναφέρει ο Βαρουφάκης στην επιστολή του «περί αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης κλπ.» θα είναι απλώς ευσεβείς πόθοι καθώς έχουν πολιτική αξία και μόνο. Δεν αλλάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση τόσες ημέρες δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να συμμετέχει σε ένα στημένο παιχνίδι με τις λέξεις, ώστε να επιτευχθεί η εξαπάτηση της κοινής γνώμης.