Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Από την μία κυβέρνηση των e-mail στην επόμενη: Η λίστα Βαρουφάκη συνεχίζει κατά γράμμα το Μνημόνιο

Από την μία κυβέρνηση των e-mail στην επόμενη: Η λίστα Βαρουφάκη συνεχίζει κατά γράμμα το Μνημόνιο

Κενό γράμμα η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του κατώτατου μισθού, το πάγωμα των ιδιωτικοποίησεων και οι υπόλοιπες προεκλογικές δεσμεύσεις 

Καταρχάς δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεννοείται με την τρόικα μέσω e - mail και αναμένει την έγκριση του 4ου Ράιχ της Μέρκελ και του Σόιμπλε, όπως λέγανε πριν λίγους μήνες. Πέραν, όμως, της οφειλόμενης καζούρας που αρμόζει στην νέα κυβέρνηση των e-mail και των διεθνών τοκογλύφων, κανείς οφείλει να κοιτάξει το περιεχόμενο των προτάσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση ενώπιον των διεθνών τοκογλύφων.

Καταρχάς το πρώτο που βλέπει κανείς κοιτάζοντας την ομολογουμένως μακρά και εξόχως γενικόλογη παράθεση ευχολογίων, είναι ότι ο Σύριζα επιβεβαιώνει πλήρως αυτό που είπε η Χρυσή Αυγή, ότι δηλαδή αντί να σκίσει το μνημόνιο, έσκισε το προεκλογικό του πρόγραμμα. Παρά τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα και τις πολλαπλές αναφορές των συριζαίων στον ΕΝΦΙΑ, στο email Βαρουφάκη δεν γίνεται ουδεμία νύξη για την οποιαδήποτε αλλαγή επί του ζητήματος, πόσο μάλλον την «κατάργηση» του εν λόγω άδικου και επαίσχυντου φόρου.

Επιπλέον, βλέπει κανείς μεγάλη έμφαση στο ζήτημα της καταπολέμησης της διαφθοράς, που δεν συνάδει καθόλου με το γεγονός ότι οι συριζαίοι έχουν πιάσει στασίδι στο MEGA, συναγελάζονται και δέχονται την στήριξη της εγχώριας και ξένης πλουτοκρατίας. Πέραν αυτού, οι αναφορές στη καταπολέμηση της διαφθοράς δεν περιέχουν ούτε ένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση. Παρόλα αυτά, εμείς προτρέπουμε προς αυτή την κατεύθυνση την κυβέρνηση, δηλώνοντας την στήριξή μας στο σπάσιμο του αποστήματος της διαφθοράς.

Από κει και πέρα γίνεται αντιληπτή μία άτακτη υποχώρηση της κυβερνήσεως, αφού το ζήτημα της «αυξήσεως του κατώτατου μισθού» μετατίθεται στις καλένδες ή πιο συγκεκριμένα «Οι σκοποί και το χρονοδιάγραμμα της αύξησης του κατώτατου μισθού θα γίνει σε συνεργασία με τους θεσμούς», ενώ θα αυξηθούν και τα όρια συνταξιοδότησης ή όπως το λέει το κείμενο «η κυβέρνηση θα λάβει πρωτοβουλίες για εξάλειψη κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης».

Κατά τα άλλα προαναγγέλλονται νέες περικοπές δαπανών στο δημόσιο, ήτοι στο κοινωνικό κράτος, γεγονός που αντιτίθεται στην περιβόητη «καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσεως». 

Περιλαμβάνει επίσης την απρόσκοπτη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων ακόμα και σε νευραλγικούς τομείς του δημοσίου, όπου επιβάλλεται ο έλεγχος του κράτους, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ όχι μόνο δεν θα «καταργηθεί», όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα αναβαθμιστεί κιόλας.

Στο θέμα των εργασιακών, όπως σημειώνει το email, θα ληφθεί υπόψη η τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ, δηλαδή μία εργαλειοθήκη απελευθέρωσης της αγοράς ή, όπως γράφει το email, θα «αφαιρέσει φραγμούς στον ανταγωνισμό». Ο αναγνώστης σε αυτό το σημείο θα πρέπει να θυμηθεί ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ περιλαμβάνει μέτρα που ισοπεδώνουν ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους. Ήταν η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που θα κατέστρεφε τους φαρμακοποιούς και τους αρτοποιούς, κάνοντάς τους παραρτήματα σουπερ μάρκετ, που θα πουλάνε αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα.

Επιπλέον αυτού και κλείνουμε αυτήν την απαραίτητη πλην αναγκαστικά ολιγόλογη ανασκόπηση του email, σε αυτήν περιλαμβάνεται η περιβόητη «κάρτα του πολίτη». Αντιγράφουμε από το email: 

«Να το πράξει με τρόπο που θα είναι βοηθητικός για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τη μάχη κατά της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας (π.χ. με έκδοση μιας έξυπνης κάρτας πολίτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάρτα ID στο σύστημα υγείας, αλλά και για την πρόσβαση στο πρόγραμμα κουπονιών σίτισης κ.τλ.)

Το email Βαρουφάκη εγκρίθηκε, το Μνημόνιο συνεχίζεται!