Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ! ΘΕΤΟΥΝ ΘΕΜΑ «ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ» ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ



Κοινή γραμμή Αλβανίας – Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα
Με ρηματική διακοίνωση η Αλβανία απαιτεί την τροποποίηση του προγράμματος ερευνών της χώρας μας στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που έχει εγκαινιάσει η Αλβανία από το 2009, όταν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός Έντι Ράμα οργάνωσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση της συμφωνίας, πράγμα που πέτυχε.
Η Αλβανία θεωρεί ότι η συμφωνία του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών ήταν ετεροβαρής για την ίδια και έκτοτε ζητεί επαναδιαπραγμάτευση. Τα Τίρανα, ενώ στη διαπραγμάτευση δέχθηκαν την οριοθέτηση με τη μέθοδο της μέσης γραμμής, στη συνέχεια άλλαξαν στάση και θεωρούν ότι τα Διαπόντια Νησιά δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, θέση που υποστηρίζει και η Τουρκία για τα νησιά του Αιγαίου.
Σημειώνουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, η εισαγγελία των Τιράνων ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην κατάρτιση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, με το αιτιολογικό ότι η προηγούμενη συμφωνία με την Ελλάδα βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της Αλβανίας(!).
Η ρηματική διακοίνωση αποτελεί επιθετική πράξη της Αλβανίας, η οποία σε συνεργασία με την Τουρκία έχει στήσει μια καλοσχεδιασμένη προσπάθεια καταπάτησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία ήδη αρνείται την διαδικασία της μέσης γραμμής οπότε εάν η Αλβανία αποδεχθεί την οριοθέτηση με βάση την μέση γραμμή, θα υπάρχει δεδικασμένο στις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.