Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ: Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ



Τις τελευταίες μέρες πριν την πτώση της χούντας Σαμαρά είδαμε ένα αρχαιολογικό μνημείο να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από την σάπια κομματική νομεκλατούρα του μνημονίου, μπας και περισωθούν κάποια ελάχιστα ψηφαλάκια. Το αποτέλεσμα αυτής της εκμετάλλευσης ήταν η σύντμηση του αρχαιολογικού χρόνου, με τις χρονοβόρες διαδικασίες του, προκειμένου να προσαρμοστεί στον τηλεοπτικό χρόνο και να γίνει ένα επιτυχές σήριαλ.
Αυτό, όπως είχαμε τονίσει από τις πρώτες μέρες, ήταν βέβαιο ότι θα είχε ανεπιθύμητες συνέπειες για την ιστορική αλήθεια. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Γ.Γ. της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Β. Πετράκος, ο οποίος σε εκδήλωση για τις αρχαιολογικές εξελίξεις του 2014 επέλεξε να μιλήσει, αφού πλέον δεν έχει να φοβάται την αντεκδίκηση του εκ Μεσσηνίας ορμώμενου... ασταθούς βουλευτή.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι το όλο σήριαλ της Αμφίπολης ήταν μια «άτεχνη σκηνοθετημένη ιστορία με σκοπό να αποσπαστεί η προσοχή των Ελλήνων από αυθαίρετα οικονομικά μέτρα». Και να επιχειρήσει να κερδίσει ψηφαλάκια ο Σαμαράς, συμπληρώνουμε εμείς.
Αυτή η ιστορία, όμως, με την εκμετάλλευση ενός αρχαιολογικού χώρου από τον Σαμαρά, δεν ήταν χωρίς συνέπειες, αφού όπως δήλωσε ο Γ.Γ. της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, δηλαδή ο πλέον αρμόδιος για να ομιλεί, «το μνημείο το ίδιο έως τώρα δεν προσέφερε κάτι το νέο και οι ιστορικές πληροφορίες που θα μπορούσε να δώσει η ανασκαφή φαίνεται πώς χάθηκαν εξαιτίας της διεξαγωγής της από πρόσωπα που αγνοούν την επιστήμη και τη μέθοδό της».
Κοινώς υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία χάθηκαν για πάντα, επειδή ο Σαμαράς επιχείρησε την εκμετάλλευση του μνημείου για ίδιον όφελος, χρησιμοποιώντας αναρμόδιους και άσχετους, προκειμένου να επιταχύνει την διαδικασία, για να μπορέσει να κερδίσει ψηφαλάκια.