Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ: Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ



Εντείνονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του Σύριζα όσο προχωράμε προς τη σύναψη του νέου, τρίτου μνημονίου. Παλαιότερα την όλη αλήθεια πίσω από τις «διαπραγματεύσεις» την είχε αποκαλύψει ο Γλέζος όταν είχε δηλώσει ότι «βαφτίζουν το κρέας ψάρι» και συνεχίζουν το μνημόνιο. Μετέπειτα ο Γλέζος, κατόπιν προσωπικής συναντήσεως με τον Τσίπρα σιώπησε, προφανώς για να μην φορτωθεί το εσωκομματικό ρήγμα.
Αυτό το ρήγμα, όμως, παρότι κρύφτηκε συνεχίζει και υφίσταται, αφού ακόμα και ο πιο αδαής έχει πλέον καταλάβει ότι οι συριζαίοι κορόιδεψαν τον Λαό και συνεχίζουν την μνημονιακή πολιτική ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Αυτό, όμως, δεν το αντιλαμβάνονται μόνο οι γνωρίζοντες τα πολιτικά πράγματα. Τα αντιλαμβάνονται ακόμα και οι χαχόλοι από τις συνιστώσες. Σας παραθέτουμε, χωρίς περαιτέρω σχόλια, αποσπάσματα από σχετικό κείμενο της συνιστώσας ΔΕΑ:
«Δώσαμε τη δέσμευση της αποπληρωμής του χρέους «στο ακέραιο και εγκαίρως», παραιτηθήκαμε από «μονομερείς ενέργειες» με βάση το πρόγραμμά μας, που θα οικοδομούσαν μια στέρεα εργατική-λαϊκή συμμαχία γύρω από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν πήραμε τίποτα.»
«Σήμερα οι «κόκκινες γραμμές» ξεθωριάζουν: Στις ιδιωτικοποιήσεις –απέναντι στην εμβληματική σημαία του νεοφιλελευθερισμού– μιλάμε πλέον για τα έσοδα, για το πώς και πόσες δημόσιες επιχειρήσεις θα εκποιηθούν και όχι για το αν θα εκποιηθούν. Στο ζήτημα των φόρων θεωρούμε πλέον τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ ως «πεδία παραχωρήσεων» προς τους δανειστές και όχι ως ζητήματα βελτίωσης της ζωής των λαϊκών τάξεων, όπως προεκλογικά δεσμευτήκαμε.»
«Είναι φανερό, για όποιον εξακολουθεί να θέλει να βλέπει, ότι έχουμε εγκλωβιστεί σε ένα καθοδικό σπιράλ: σε μια διαπραγμάτευση όπου σε κάθε φάση της υποχρεωνόμαστε να υπερασπίζουμε τον κόσμο μας, σε όλο και κατώτερο επίπεδο.»
«Είναι επίσης σαφές πού οδηγεί αυτή η κατηφόρα. Στο να μας υποχρεώσουν να υπογράψουμε εμείς το Μνημόνιο 3, τη συμφωνία που οι δανειστές ετοίμαζαν για συνυπογραφή με τους Σαμαρά και Βενιζέλο.»