Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ



Η οικολογική ευαισθησία της Χρυσής Αυγής έχει πάμπολλες φορές επισημανθεί τόσο με την δράση της Πράσινης Πτέρυγας όσο και με την πολιτική δράση των βουλευτών του κινήματος εντός και εκτός της ελληνικής βουλής.
Προ διμήνου, η Συναγωνίστρια και Βουλευτής Β' Αθηνών, κα. Ελένη Ζαρούλια, κατέθεσε ερώτηση στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την κακομεταχείριση και εκμετάλλευση των δελφινιών από το Αττικό Ζωολογικό κέντρο.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την ηθική πλευρά του ζητήματος, δεν είναι λίγες οι επιστημονικές μελέτες οι οποίες συγκρίνοντας τις συνθήκες διαβίωσης ανάμεσα σε δελφίνια που κρατούνται σε χώρους όπως αυτούς του Δελφινάριου και σε δελφίνια που βρίσκονται ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον κατέδειξαν τα πλέον σαφή:
Τα δελφίνια εκ φύσεως είναι γρήγοροι και δεινοί κολυμβητές μεγάλου βάθους νερών κάτι το οποίο σημαίνει ότι ένα δελφίνι μπορεί να κολυμπήσει έως και 50 χλμ την ημέρα, έτσι καθίσταται σαφές ότι τα δελφίνια που είναι φυλακισμένα εξαιτίας των στρεσογόνων συνθηκών κράτησης λόγω χώρου και ακαταλληλότητας νερού, παρουσιάζουν δυσλειτουργίες στην συμπεριφορά τους, αρρώστιες, ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και πρόωρο θάνατο. Κάτι που έρχεται να επιβεβαιωθεί και από την λειτουργία του Αττικού πάρκου καθώς η θνησιμότητα που παρουσιάζουν τα εκεί θηλαστικά ανέρχεται στο 50%.
Στην εποχή μιας βαθύτατης κρίσης αυτή της κρίσης των αξιών τα πάντα έχουν θυσιαστεί στο βωμό του κέρδους ακόμη και η ίδια η καταλήστευση και καταστροφή της φύσης, κάτι που αντίκεινται πολλές φορές στους νόμους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία απαγορεύεται ρητώς η χρησιμοποίηση οποιοδήποτε ζώου σε υπαίθρια ή δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.
Στην ιστοσελίδα του, το Αττικό Ζωολογικό κέντρο, καλεί οποιοδήποτε θελήσει είτε να λάβει μέρος στα δήθεν εκπαιδευτικά προγράμματα θαλάσσιων θηλαστικών με την καταβολή αντιτίμου, φυσικά, είτε να γίνει γονέας υιοθετώντας ένα δελφίνι με την καταβολή των 1000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι το Δελφινάριο στερείται νομίμου άδειας ήδη από το 2013, του δίνεται η δυνατότητα με την απάθεια των αρμόδιων φορέων να κερδοσκοπεί δημιουργώντας ειδικά πακέτα προσφορών εις βάρος της δυστυχίας των εν λόγω θηλαστικών, κάτι που αντίκεινται στο νόμο.
Και ενώ όλα αυτά έχουν κατατεθεί από την Συναγωνίστρια Ε. Ζαρούλια στο αρμόδιο υπουργείο, με καίρια ερωτήματα τα οποία αφορούν την εφαρμογή του ισχύοντος Νόμου, περί συμμετοχής ζώων σε παραστάσεις με σκοπό το κέρδος, τον έλεγχο της άδειας λειτουργίας και των συνθηκών διαμονής των δελφινιών, καθώς και το αν υπάρχει η πρόθεση για τη δημιουργία καταφυγίου, που θα προετοιμάζει τα δελφίνια για την προσαρμογή τους στο φυσικό τους περιβάλλον μήνες μετά έρχεται η απαράδεκτη απάντηση του αναπληρωτή υφυπουργού Β. Αποστόλου, η οποία μας πληροφορεί ότι ήδη η άδεια του εν λόγω χώρου εκκρεμεί από το 2013, ότι δεν προκύπτει εκμετάλλευση ή κακομεταχείρηση ζώου με σκοπό το κέρδος-άσχετα αν ο ιστότοπος της συγκεκριμένης εταιρείας μας πληροφορεί το αντίθετο- και ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός προκειμένου τα συγκεκριμένα θηλαστικά να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Φαίνεται πως οι κυρώσεις από την Περιφερειακή Διαχειριστική Αρχή CITES με την κατάσχεση 11 δελφινιών και την απαγόρευση συμμετοχής τους σε παραστάσεις προς το κοινό ήδη από τον Φεβρουάριο του 2011 αφήνουν παγερά αδιάφορη την υποτιθέμενη οικολογική ευαισθησία της αριστεράς.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως με αφορμή την Χρυσή Αυγή ξέσπασε εμφυλιοπολεμική διαμάχη στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Συντονιστή της Ομάδας για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων, Θέμη Δημητρακόπουλου να ρίχνει βολές εναντίον του "συντρόφου" του κατηγορώντας τον για φιλοζωικό πέναλτι.