Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Λάμπρος Φουντούλης: Παρέμβαση για την ανεργία στο Ευρωκοινοβούλιο


Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή κου Φουντούλη είχαμε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο Μιλάνο και την ανεργία που μαστίζει τις χώρες της Ευρώπης. Ειδικότερα δε αναφέρθηκε στα κονδύλια που ξοδεύονται για να επωφελούνται ιδιωτικές εταιρίες για να διοργανώνουν σεμινάρια, χωρίς αυτό να έχει πραγματικό αντίκτυπο στους ανέργους και χωρίς να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Το πλήρες κείμενο της  ερώτησης:

Κύριε Πρόεδρε Κύριοι συνάδελφοι

"Στη Σύνοδο κορυφής του Μιλάνου από όλους τους ηγέτες δόθηκε έμφαση στα υψηλά ποσοστά ανεργίας και ιδιαίτερα στην ανεργία των νέων.  Ο πρόεδρος Σουλτς δήλωσε συγκεκριμένα ότι "η κρίση θα έχει τελειώσει μόνο όταν η Ευρώπη θα αποκτήσει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και πως τώρα πρέπει να χτίσουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο". Όμως θα ήθελα να επισημάνω ότι με ευχολόγια δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία.

Για παράδειγμα το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, για την περίοδο 2014-2020 σκοπό έχει να χρηματοδοτεί το κόστος σχεδίων παροχής βοήθειας σε απολυμένους, ώστε να βρουν νέα θέση εργασίας ή να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση. Αυτό όμως δεν έχει συντελέσει καθόλου στην προσπάθεια μείωσης της ανεργίας. Αντίθετα τα ποσοστά της παρουσιάζουν άνοδο.

Υπάρχουν στην Ελλάδα ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες απολυμένοι με κατάρτιση και δεξιότητες που ψάχνουν απεγνωσμένα για εργασία. Ψηφίζουμε εκθέσεις, νέα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και σας ρωτώ μπορεί να υπάρξει ελπίδα για τους νέους, χωρίς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας; Ας αποφασίσουμε επιτέλους τα χρήματα να πηγαίνουν στην ανάπτυξη όχι σαν μια αόριστη έννοια αλλά σε στοχευμένους τομείς"