Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Στρατηγός Συναδινός ανέδειξε στο Ευρωκοινοβούλιο τις παράνομες διαρροές στοιχείων της δικογραφίας στα ΜΜΕ


Στις 20 Οκτωβρίου 2014, στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή των Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ακρόαση των υποψηφίων  για τη θέση Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων (ΕΕΠΔ) και του Αναπληρωτή Επόπτη. 

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης ο Στρατηγός  Συναδινός, ο οποίος είναι πλήρες μέλος της Επιτροπής, υπέβαλε στον κ. Μπουταρέλι (Bouttarelli), υποψήφιο για τη θέση του ΕΕΠΔ, την παρακάτω ερώτηση σχετικά με τις διαρροές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα στοιχείων της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί εναντίων του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή για υποτιθέμενη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

"Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία.

Κύριε Μπουταρέλι,

Διάβασα με μεγάλη προσοχή τις απαντήσεις σας στο ερωτηματολόγιο.

Υπηρετήσατε τον Ευρωπαίο Επόπτη επί 6 χρόνια οπότε γνωρίζετε καλλίτερα τα όργανα και τις υπηρεσίες, καθώς και τα θέματα, προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στα κράτη μέλη της Ένωσης.

Στη χώρα μου, την Ελλάδα, βουλευτές του κόμματος με το οποίο εκλέχτηκα, η Τρίτη πολιτική δύναμη, υφίσταται μια άνευ προηγουμένου πολιτική - ποινική για την κυβέρνηση και μικρό αριθμό επίορκων δικαστικών λειτουργών – δίωξη. Έχουν καταργηθεί, όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα, το τεκμήριο της αθωότητας, το απόρρητο της ανάκρισης, η κοινοβουλευτική δημοκρατία  περισσότερο δε η προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Το αδιανόητο είναι ότι ακόμα και η ερωτική ζωή βουλευτή αποτελεί υλικό της προανάκρισης, διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης.

Παρά τις καταγγελίες προς όλες τις αρμόδιες αρχές τίποτα δεν άλλαξε.

Σας ερωτώ λοιπόν, αν η Ελληνική Αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή κάποια άλλη Αρχή έχουν ενημερώσει τον Ευρωπαίο Επόπτη προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή αν έχει θέσει το φλέγον αυτό θέμα στην ομάδα του άρθρου 29 της οδηγίας 95/46 ή στη Σύνοδο των επιτροπών Ευρωπαϊκών αρχών;

Αν όχι, ή αν δεν γνωρίζετε, πράγμα το οποίο θα μου προξενήσει αλγεινή εντύπωση, τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει για να δοθεί λύση σε αυτή την κατάφωρη παράβαση του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων, της νομολογίας του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου και της Σύμβασης 108 του Συμβουλίου της Ευρώπης;"

Ο κ. Μπουταρέλι, απάντησε, ότι η ερώτηση αφορά σε δύο σκέλη. Στο καθαρά νομικό (υπευθυνότητα κάθε εθνικής αρχής) και στην εν γένει λειτουργία και οργάνωση των Αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Για το νομικό σκέλος, τόνισε, ότι είναι θέμα εθνικών αρχών και εθνικής νομοθεσίας, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η διαφύλαξη της νομιμότητας, ειδικά για μέλη του κοινοβουλίου.

Για την ουσιαστική πλευρά του θέματος, τόνισε την αναγκαιότητα καλύτερης επάνδρωσης, οργάνωσης, λειτουργίας και στην ύπαρξη νέας στρατηγικής προσέγγισης των εθνικών αρχών προστασίας δεδομένων. Έμμεσα συνέδεσε την αδυναμία ουσιαστικής προστασίας των προσωπικών δεδομένων με το εύρος του δημοσίου ενδιαφέροντος, το βαθμό σπουδαιότητας, τις εκάστοτε προτεραιότητες, την ασφάλεια και την ακεραιότητα όλων των εμπλεκομένων πλευρών.

Ουσιαστικά ο κ. Μπουταρέλι έδωσε μια άκρως διπλωματική απάντηση, αλλά δεν έκρυψε τις ευθύνες που έχουν οι Ελληνικές αρχές, τόσο οι νομικές - δικαστικές, όσο και η Ελληνική αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Οι μεν, για την αποτυχία προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υπό ανάκριση στελεχών της Χρυσής Αυγής και τη διαφύλαξη της νομιμότητας της ανακριτικής διαδικασίας και η δε, για την επίδειξη αμέλειας (σε βαθμό δόλου) εκτίμησης της σοβαρότητας του θέματος.