Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Ξεκάθαρη θέση των ΗΠΑ μέσω Πάιατ: «Βρείτε τα και συνεργαστείτε με την Τουρκία»

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», δήλωσε πως οι διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας πρέπει να λυθούν με… διάλογο (μήπως και στην Χάγη;), ενώ στο τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο αρνήθηκε να απαντήσει με ξεκάθαρο τρόπο.
Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θέλουν την Ανατολική Μεσόγειο να είναι «ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας» ενώ σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και Σάρατζ, ξεκαθάρισε ότι «τα νησιά -περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη- έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές».
Θυμίζουμε ότι την τελευταία φορά, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ είχε κάνει παρόμοια δήλωση για τα δικαιώματα των ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΩΝ νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, ενώ σήμερα αναφέρεται αορίστως σε μεγάλα νησιά, αποφεύγοντας για παράδειγμα να πάρει θέση για το Καστελόριζο.
Η πάγια θέση βεβαίως της Αμερικανικής Κυβέρνησης, παρουσιάζεται με πλάγιο τρόπο στον άξονα «συνεργασίας» και «σταθερότητας» που τόνισε ο ίδιος ο Πάιατ.
Όσο και αν παρακαλούν οι «προβλέψιμοι» αμερικανόδουλοι των Αθηνών για μια δήλωση στήριξης των ελληνικών συμφερόντων έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων, οι «σύμμαχοί» μας απλώς επαναλαμβάνουν μονότονα το «βρείτε τα και συνεργαστείτε». Το λες και Βατερλό για την ελληνική διπλωματία…

Πηγή