Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Μεγάλη μπίζνα η λαθρομετανάστευση

Σύμφωνα με τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η οικονομία της παράνομης διακίνησης ανθρώπων υπολογίστηκε το 2018 στα 7 δισ.$ ετησίως. Τα πραγματικά μεγέθη της όμως είναι αδύνατον να υπολογιστούν, εξαιτίας της σκιώδους φύσεως των δραστηριοτήτων της. Έτσι, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού για τη Μετανάστευση, δήλωσε στο Reuters το 2017, ότι ο οργανισμός του ανεβάζει κατά πολύ αυτό το ποσό στα 35 δισ.$.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ύψος των συνολικών εμβασμάτων που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως το 2018 είναι 689 δισ.$. Από αυτά, τα 539 δισ.$, αφορούν στην μεταφορά κεφαλαίων από τις χώρες υψηλού μέσου εισοδήματος, προς τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τους διεθνείς οργανισμούς αναφέρονται στο 2017, και υπολογίζουν το ύψος των εμβασμάτων που διαρρέουν από την χώρα στα 2 δισ. $
Τα εμβάσματα αυτά, που φεύγουν από την Ελλάδα και πηγαίνουν στο εξωτερικό, έχουν προορισμό τους χώρες όπως η Νιγηρία, το Πακιστάν και άλλες, τις χώρες απ’ όπου προέρχονται τα δύο εκατομμύρια των λαθρομεταναστών, όλων αυτών που μπήκαν παράνομα στην Πατρίδα μας και πληρώνονται από Έλληνες και βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό ποσό, για μία αιμορραγία κεφαλαίων από την Ελλάδα και δεν είναι μόνον τα χρήματα αυτά, γιατί αυτά είναι που φεύγουν επίσημα σαν εμβάσματα.

Πηγή