Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Παραμύθια οι κυρώσεις από την Ευρώπη στην Τουρκία

Πανηγύριζαν τα ενταύθα παπαγαλάκια και οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι και θριαμβολογούσαν για τις κυρώσεις που αποφάσισε να επιβάλλει η Ε.Ε. στην Τουρκία για τις προκλητικές της ενέργειες παραβίασης της Κυπριακής ΑΟΖ. Τελικά οι κυρώσεις είναι ένα μεγάλο τίποτε. Που είναι τώρα αυτοί που θριαμβολογούσαν; Σιωπή από όλους και από κυβερνητικούς αξιωματούχους και από τους χρυσοκάνθαρους των ΜΜΕ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κυπριακό Τύπο, η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος δυο πολιτών της Τουρκίας. Κατά πληροφορίες, τα πρόσωπα αυτά εμπλέκονται άμεσα στις προκλητικές ενέργειες της εισβολής τουρκικών ερευνητικών πλοίων, συνοδεία πολεμικών σκαφών, εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Κατά της ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής, κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, ΤΡΑΟ.
Οι συγκεκριμένες κυρώσεις δεν μπορούν βεβαίως να θεωρηθούν ικανοποιητικές αν κρίνει κανείς την σφοδρότητα των κυρώσεων που επιβάλλει η ΕΕ σε χώρες όπως, για παράδειγμα, στη Ρωσία, το Ιράν, και άλλες, οι οποίες, πάντως, δεν έχουν "εισβάλλει" σε κάποια περιοχή κράτους - μέλους της ΕΕ. Πρόκειται στην πραγματικότητα για απόλυτα ευμενή στάση της ΕΕ προς την Τουρκία.