Σκάνδαλο πολλών μεγατόνων μπροστά στο οποίο η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα φαντάζει σαν συνάχι σε περίοδο πανώλης, σύντομα θα αποκαλυφθεί, συγκλονίζοντας το
πολιτικοοικονομικό σύστημα της χώρας. Αφορά στις «περίεργες» διαδικασίες εκχώρησης του «υγιούς» τιμήματος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας (Α.Τ.Ε.), σε τράπεζα ιδιωτικών συμφερόντων.
Πρόκειται για μια συναλλαγή που ήδη προκάλεσε το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνιστικότητας (CD CON) αλλά και της Υπηρεσίας κατά της Απάτης (OLAF).
Στο πλαίσιο αυτό δεν θεωρείται καθόλου τυχαία η δημόσια δήλωση τον κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν, ότι το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημιά πολλών δισ. ευρώ από την μεταβίβαση της «καλής» Α.Τ.Ε. στην Τράπεζα Πειραιώς.
Όσο για τους Έλληνες δικαστικούς λειτουργούς, παρά τις επώνυμες καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων του χρηματοπιστωτικού χώρου, ότι η εν λόγω συμφωνία θα κοστίσει στους Έλληνες φορολογούμενους έως και 8 δισ. ευρώ, αποφεύγουν, προς το παρόν, να ανοίξουν τον φάκελο της αγοραπωλησίας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η «κακή» Α.Τ.Ε. με τα αρνητικά κεφάλαια και τα επισφαλή δάνεια θα επιβαρύνει το κρατικό ταμείο με το παραπάνω ποσό ενώ το μη «τοξικό κομμάτι», που κατευθύνθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, θα χρηματοδοτηθεί επιπλέον από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (μέσω δανείου που δρομολογείται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) Τ.Χ.Σ. με περίπου 7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το ποσό αυτό αναφέρεται στο κόστος ανακεφαλαιοποίησης της «καλής» Αγροτικής και ειδικά στην κάλυψη της διαφοράς της αξίας των μεταφερομένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού από το Τ.Χ.Σ. και στην ζημιά από την απορρόφηση.
Αξίζει να σημειωθεί, κι εδώ είναι το παράδοξο, ότι η Πειραιώς ήταν η μοναδική τράπεζα που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση των υγιών στοιχείων ενεργητικού της Α.Τ.Ε. μετά την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.
Βάσει της σχετικής απόφασης, μεταβιβάστηκαν στην Πειραιώς όλες οι καταθέσεις, όλο το δίκτυο και το προσωπικό της Α.Τ.Ε., τα ενήμερα δάνεια καθώς και οι χρηματοοικονομικές θυγατρικές της, ΑΤΕ Ασφαλιστική και ΑΤΕ Leasing.
Εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης στην Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς ουσιαστικά να βάλει χρήματα, πέτυχε εκτός του να περιέλθει στην ιδιοκτησία της η Αγροτική, ενώ κανονικά έπρεπε να γίνει το αντίθετο, να κατέχει άμεσα όλες σχεδόν τις αγροκτηνοτροφίκές εκτάσεις της χώρας, αφού το σύνολο της συγκεκριμένης γης είχε υποθηκευτεί κάτω από ειδικούς προνομιακούς όρους στην Α.Τ.Ε.
Σε περίπτωση που η Πειραιώς προχωρήσει σε ξεπούλημα της ανεκτίμητης ακίνητης περιουσίας που πλέον διαθέτει, εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και ιχθυοκαλλιεργητές, κινδυνεύουν να χάσουν το βιός τους.
Κομματικά θαλασσοδάνεια
Τραπεζικοί, μιλώντας στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ», ανέφεραν ότι το ύψος του υγιούς χαρτοφυλακίου της Α.Τ.Ε., που πραγματικά «χαρίστηκε» στην Πειραιώς, εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 26 δισ. ευρώ.
Προκειμένου δε η συγκεκριμένη τράπεζα να εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη των κομμάτων που συγκροτούν το λεγόμενο «μνημονιακό τόξο», δέχτηκε να συμπεριλάβει στο χαρτοφυλάκιό της την εξυπηρέτηση των θαλασσοδανείων που οι περισσότεροι πολιτικοί φορείς που σήμερα
εκπροσωπούνται στην Βουλή, έχουν λάβει, εξαγοράζοντας έτσι αν όχι την σιωπή τους, τουλάχιστον την ανοχή τους. Η προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να δημιουργήσει ολιγοπώλια στον χώρο της τραπεζικής αγοράς, με καθαρά προκλητικό τρόπο, έχει δρομολογήσει εξελίξεις στις αρμόδιες κοινοτικές αρχές.
Σημείο αιχμής η για την Ανακεφαλαιοποίηση και την Αναδιάταξη του Τραπεζικού, που έδωσε η ΤτΕ.
Όπως προκύπτει από την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας που δόθηκε στη δημοσιότητα, στις
27-12-2012 η ΑΤΕ θα μπορούσε να ανακεφαλαιοποιηθεί, εφόσον το επέτρεπε η ΤτΕ με πολύ λιγότερα κεφάλαια και δεν χρειαζόταν καν «να δωρηθεί» στην Πειραιώς, προκειμένου να διασωθούν οι ιδιότεςες μεγαλομέτοχοί τους.
Ξεπούλημα Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά.
- Πώς κρίνεται ως μη βιώσιμη η Α.Τ.Ε., που διαθέτει τόσοι περιουσιακά στοιχεία, από την στιγμή που όλες οι εκθέσεις των συμβούλων για το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα θεωρούν ότι μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς να χρηματοδοτηθεί από το κράτος;
- Γιατί έγινε αποδεκτή η προσφορά της Πειραιώς, που διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια με ενίσχυση που έλαβε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή ουσιαστικά «διασώθηκε» απ’ αυτό;
- Γιατί τον Μάρτιο του 2013 προσπάθησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να απαλλάξει την Τράπεζα Πειραιώς κατά 150 εκατ. ευρώ από τον φόρο ακινήτων, που ανήκουν στην Α.Τ.Ε.;
- Αληθεύει ότι η «καλή» Αγροτική Τράπεζα αγοράστηκε «αντί πινακίου φακής» όταν η Πειραιώς πούλησε την ανύπαρκτη MARATHON ΒΑΝΚ έναντι 130 εκατ. ευρω;
- Τι γίνεται με τους πίνακες και τα έργα κορυφαίων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων και χαρακτών, αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ, που πήγαν στους «επενδυτές» της Πειραιώς;
Ο ελληνικός λαός περιμένει απαντήσεις.