Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ: ΠΩΣ ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΕ Η ΑΤΕ Το σκάνδαλο που θα κάνει το Ταμιευτήριο να μοιάζει παιδική χαρά



Σκάνδαλο πολλών μεγατόνων μπρο­στά στο οποίο η υπόθεση του Ταχυ­δρομικού Ταμιευτηρίου θα φαντά­ζει σαν συνάχι σε περίοδο πανώλης, σύντο­μα θα αποκαλυφθεί, συγκλονίζοντας το 
πο­λιτικοοικονομικό σύστημα της χώρας. Αφο­ρά στις «περίεργες» διαδικασίες εκχώρησης του «υγιούς» τιμήματος της Αγροτικής Τρά­πεζας της Ελλάδας (Α.Τ.Ε.), σε τράπεζα ιδιωτικών συμφερόντων.
Πρόκειται για μια συναλλαγή που ήδη προκάλεσε το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνιστικότητας (CD CON) αλλά και της Υπηρεσίας κατά της Απάτης (OLAF).
Στο πλαίσιο αυτό δεν θεωρείται καθόλου τυχαία η δημόσια δήλωση τον κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν, ότι το Ελληνικό Δημό­σιο υπέστη ζημιά πολλών δισ. ευρώ από την μεταβίβαση της «καλής» Α.Τ.Ε. στην Τρά­πεζα Πειραιώς.
Όσο για τους Έλληνες δικαστικούς λει­τουργούς, παρά τις επώνυμες καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων του χρηματο­πιστωτικού χώρου, ότι η εν λόγω συμφωνία θα κοστίσει στους Έλληνες φορολογούμε­νους έως και 8 δισ. ευρώ, αποφεύγουν, προς το παρόν, να ανοίξουν τον φάκελο της αγο­ραπωλησίας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πη­γές, η «κακή» Α.Τ.Ε. με τα αρνητικά κεφά­λαια και τα επισφαλή δάνεια θα επιβαρύνει το κρατικό ταμείο με το παραπάνω ποσό ενώ το μη «τοξικό κομμάτι», που κατευθύνθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, θα χρηματο­δοτηθεί επιπλέον από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (μέσω δανείου που δρομολο­γείται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) Τ.Χ.Σ. με περίπου 7 δισ. ευ­ρώ.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το πο­σό αυτό αναφέρεται στο κόστος ανακεφαλαιοποίησης της «καλής» Αγροτικής και ει­δικά στην κάλυψη της διαφοράς της αξίας των μεταφερομένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού από το Τ.Χ.Σ. και στην ζημιά από την απορρόφηση.
Αξίζει να σημειωθεί, κι εδώ είναι το πα­ράδοξο, ότι η Πειραιώς ήταν η μοναδική τράπεζα που κατέθεσε δεσμευτική προσφο­ρά για την απόκτηση των υγιών στοιχείων ενεργητικού της Α.Τ.Ε. μετά την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.
Βάσει της σχετικής απόφασης, μεταβι­βάστηκαν στην Πειραιώς όλες οι καταθέ­σεις, όλο το δίκτυο και το προσωπικό της Α.Τ.Ε., τα ενήμερα δάνεια καθώς και οι χρηματοοικονομικές θυγατρικές της, ΑΤΕ Ασφαλιστική και ΑΤΕ Leasing.


Εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης στην Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς ουσιαστικά να βάλει χρήματα, πέτυχε εκτός του να περιέλθει στην ιδιοκτησία της η Αγροτική, ενώ κανονικά έπρεπε να γίνει το αντίθετο, να κατέχει άμεσα όλες σχεδόν τις αγροκτηνοτροφίκές εκτάσεις της χώρας, αφού το σύνο­λο της συγκεκριμένης γης είχε υποθηκευτεί κάτω από ειδικούς προνομιακούς όρους στην Α.Τ.Ε.
Σε περίπτωση που η Πειραιώς προχωρή­σει σε ξεπούλημα της ανεκτίμητης ακίνητης περιουσίας που πλέον διαθέτει, εκατο­ντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και ιχθυοκαλλιεργητές, κινδυνεύουν να χάσουν το βιός τους.

Κομματικά θαλασσοδάνεια

Τραπεζικοί, μιλώντας στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ», ανέφεραν ότι το ύψος του υγιούς χαρτοφυ­λακίου της Α.Τ.Ε., που πραγματικά «χαρί­στηκε» στην Πειραιώς, εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 26 δισ. ευρώ.
Προκειμένου δε η συγκεκριμένη τράπεζα να εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη των κομμάτων που συγκροτούν το λεγόμενο «μνημονιακό τόξο», δέχτηκε να συμπεριλάβει στο χαρτοφυλάκιό της την εξυπηρέτηση των θαλασσοδανείων που οι περισσότεροι πολιτικοί φορείς που σήμερα 
εκπροσωπού­νται στην Βουλή, έχουν λάβει, εξαγοράζο­ντας έτσι αν όχι την σιωπή τους, τουλάχιστον την ανοχή τους. Η προσπάθεια της Ελληνι­κής Κυβέρνησης να δημιουργήσει ολιγοπώ­λια στον χώρο της τραπεζικής αγοράς, με καθαρά προκλητικό τρόπο, έχει δρομολογή­σει εξελίξεις στις αρμόδιες κοινοτικές αρχές.
Σημείο αιχμής η για την Ανακεφαλαιοποίηση και την Αναδιάταξη του Τραπεζικού, που έδωσε η ΤτΕ.
Όπως προκύπτει από την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας που δόθηκε στη δημοσιότητα, στις 
27-12-2012 η ΑΤΕ θα μπο­ρούσε να ανακεφαλαιοποιηθεί, εφόσον το επέτρεπε η ΤτΕ με πολύ λιγότερα κεφά­λαια και δεν χρειαζόταν καν «να δωρηθεί» στην Πειραιώς, προκειμένου να διασωθούν οι ιδιότεςες μεγαλομέτοχοί τους.

Ξεπούλημα Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολ­λά.

- Πώς κρίνεται ως μη βιώσιμη η Α.Τ.Ε., που διαθέτει τόσοι περιουσιακά στοιχεία, από την στιγμή που όλες οι εκθέσεις των συμβούλων για το Ελληνικό τραπεζικό σύ­στημα θεωρούν ότι μπορούσε να λειτουργή­σει χωρίς να χρηματοδοτηθεί από το κρά­τος;

- Γιατί έγινε αποδεκτή η προσφορά της Πειραιώς, που διαθέτει κεφαλαιακή επάρ­κεια με ενίσχυση που έλαβε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή ουσιαστικά «διασώθηκε» απ’ αυτό;

- Γιατί τον Μάρτιο του 2013 προσπάθησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να απαλλάξει την Τράπεζα Πειραιώς κατά 150 εκατ. ευρώ από τον φόρο ακινή­των, που ανήκουν στην Α.Τ.Ε.;

- Αληθεύει ότι η «καλή» Αγροτική Τράπε­ζα αγοράστηκε «αντί πινακίου φακής» όταν η Πειραιώς πούλησε την ανύπαρκτη MARATHON ΒΑΝΚ έναντι 130 εκατ. ευρω;

- Τι γίνεται με τους πίνακες και τα έργα κορυφαίων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων και χαρακτών, αξίας άνω των 100 εκατ. ευ­ρώ, που πήγαν στους «επενδυτές» της Πει­ραιώς;

Ο ελληνικός λαός περιμένει απαντήσεις.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ




ΠΗΓΗ