Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Έλληνες Γιατροί: Η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική έχει αφήσει χωρίς γιατρούς τα νοσοκομεία της χώρας


Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης , διά στόματος Βορίδη όσον αφορά την  υγεία, έχουν διαμελίσει το ΕΣΥ, όπου τις επιπτώσεις τις βιώνουν οι εργαζόμενοι και κυρίως οι Έλληνες βαριά φορολογούμενοι πολίτες. Πέραν λοιπόν των μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί στην υγεία, ο νέος προϋπολογισμός της κυβέρνησης εμφανίζεται ακόμη πιο μειωμένος, γεγονός που προοιωνίζεται περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κενά και ελλείψεις εντοπίζονται στο σύνολο των μονάδων υγείας και κυρίως στα κεντρικά νοσοκομεία. Συνολικά, για να αποκατασταθεί η λειτουργία των νοσοκομείων, είναι απαραίτητη η πρόσληψη τουλάχιστον 5.000 ιατρών και 10.000 νοσηλευτών. Σε πολλά νοσοκομεία, κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα έχουν κλείσει  ολόκληρα τμήματα και κλινικές, ενώ σε άλλα λείπουν βασικές ειδικότητες. Κεντρικά νοσοκομεία σε Θεσσαλία και Πελοπόννησο αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε καρδιολόγους, νευρολόγους και παιδιάτρους, ενώ τα νησιά παρουσιάζονται τα πιο λαβωμένα, καθώς σε κάποια δεν υπάρχει καν διαθέσιμος ιατρός.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στη Βουλή, η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία θα μειωθεί κατά 22% και συνυπολογίζοντας τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ανασφαλίστων πολιτών, η κατάσταση ενδέχεται να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο. Με άλλα λόγια, πλέον είναι ορατή η άμεση απειλή της υγείας των πολιτών.