Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Όταν ήλθαν τα πρώτα Phantom είχαμε “Χούντα”…



Μπορούσε η Ελλάδα να τελειώσει τον Αττίλα με αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974, αλλά δεν το έκανε για να έλθει η “δημοκρατία”.
Στις 4 Απριλίου του 1974 τα πρώτα Ελληνικά F-4E προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Μέχρι και σήμερα τα Phantom συνεχίζουν να αποτελούν αναπόσπαστο μέσο των σχεδιασμών του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας. Μάλιστα οι διακρίσεις του Ιπτάμενου προσωπικού στις μεγάλες εθνικές και διεθνείς ασκήσεις αλλά και η αξιέπαινη προσπάθεια του Τεχνικού προσωπικού να διατηρεί υψηλό δείκτη διαθεσιμότητας, περνούν το περήφανο μήνυμα των Μοιρών που συνεχίζουν να αξιοποιούν το «θρύλο»: «The legend is back!»
Μέχρι τότε οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν άμεσα και αποκλειστικά εξαρτημένες από την παροχή στρατιωτικής βοήθειας υλικού MAP (Military Assistance Programs) με ελάχιστες εθνικές αγορές. Έτσι η δομή και οι δυνατότητές τους βασίζονταν στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για τις ανάγκες υλοποίησης της στρατηγικής της Συμμαχίας στην περιοχή.
Η διακοπή της βοήθειας αυτής λόγω της 21ης Απριλίου του 1967 και με δεδομένη την απειλή εξ ανατολών, οδήγησε το στρατιωτικό καθεστώς σε αγορά οπλικών συστημάτων μέσω εθνικών πόρων.
Το ελληνικό αίτημα για την πώληση F-4 είχε υποβληθεί από την περίοδο 1969-1970, αλλά οι αντιρρήσεις του κογκρέσου καθυστερούσαν την αγορά των Phantom. Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης για την προμήθεια 36 F-4E έγινε τελικά στις 29 Μαρτίου 1972 στην Ουάσιγκτον.
Με αυτόν τον τύπο των πολεμικών αεροσκαφών η Ελλάδα μπορούσε να συντρίψει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ… Και κανένας δεν έδωσε λόγο και δεν δικάστηκε για αυτό! 

ΠΗΓΗ