Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Άρχισε η παράδοση των 5ης γενιάς SU-57 στην ρωσική πολεμική αεροπορία


Η εταιρία Sukhoi του ομίλου Rostec ξεκίνησε τις παραδόσεις των μαχητικών Su-57 stealth στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις. Οι παραδόσεις αρχικά είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το τέλος του 2019, ωστόσο ένα ατύχημα κατά την διάρκεια μιας δοκιμαστικής πτήσης ενός σειριακού αεροσκάφους καθυστέρησε την παράδοση της πρώτης παρτίδας κατά μερικούς μήνες. Ήδη η ρωσική πολεμική αεροπορία δοκιμάζει 10 πρωτότυπα Su-57, τέσσερα από τα οποία έχουν πετάξει σε αποστολές στην Συρία. Αυτά τα τέσσερα Su-57 πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές για πρώτη φορά το 2018 εναντίον θέσεων των ισλαμοσυμμοριτών. Σύμφωνα με τον αρχηγό του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Άμυνας Βαλέρι Γκερασίμοφ, στις δοκιμές μάχης στην Συρία το stealth μαχητικό εκτέλεσε τα καθήκοντα του με επιτυχία.
Το stealth μαχητικό Su-57 σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει το Su-27 και πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση το 2010. Η εκτιμώμενη τιμή του είναι 50 εκατ. δολάρια, το αντίστοιχο stealth F-35 της Lockheed Martin με το οποίο εξοπλίζονται πολλές νατοϊκές πολεμικές αεροπορίες κοστίζει περίπου 100 εκατ., μη συμπεριλαμβανομένων των οπλικών του συστημάτων.
Ο σχεδιασμός του νέου μαχητικού περιλαμβάνει κυρίως σύνθετα υλικά (composite materials), υπερσύγχρονο ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα (avionics). Ο ηλεκτρονικός του εξοπλισμός του επιτρέπει να ανταλλάσσει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο με άλλα αεροσκάφη και με τις επίγειες μονάδες ελέγχου και παρέχει για το πλήρωμα υψηλό επίπεδο αυτοματοποίησης και υποστήριξης μέσω συστημάτων «τεχνητής νοημοσύνης», βοηθώντας τους πιλότους να επικεντρωθούν στους τακτικούς στόχους.
Η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει αναπτύξει μια σειρά νέων οπλικών συστημάτων για το Su-57. Το Su-57 θα είναι εξοπλισμένο με τους πλέον εξελιγμένους πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους. Στον εξοπλισμό θα συμπεριλαμβάνονται ο υπερηχητικός (Mach 7) πύραυλος cruise Brahmos-A με εμβέλεια 600 χλμ, ο οποίος δύναται να φέρει πυρηνική κεφαλή, καθώς και ο εμβέλειας 260 χλμ αντιπλοϊκός πύραυλος cruise Kh-35UE.
Επίσης το stealth μαχητικό θα μπορεί να φέρει υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους αέρος-επιφανείας με χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα του βαλλιστικού πυραύλου Kh-47M2 (Kinzhal). Ο Kinzhal ο οποίος αναπτύσσει ταχύτητα 10 Mach (δεκαπλάσια του ήχου) είναι ένας στρατηγικός πύραυλος με χαρακτηριστικά πτήσης που δεν παρατηρούνται συνήθως σε hypersonic πυραύλους στερεών καυσίμων. Τα χαρακτηριστικά αυτά, χαρακτηριστικά ελιγμών σε συνάρτηση της ταχύτητας, κάνουν αδύνατη την αντιμετώπιση του από τα αντιπυραυλικά συστήματα της Δύσης (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ).
Σημειωτέων ότι ο πύραυλος Kinzhal μπορεί να φέρει πέραν της συμβατικής και πυρηνική κεφαλή και δύναται να χρησιμοποιηθεί και ως αντιπλοϊκός πύραυλος. Ο Kh-47M2 Kinzhal προορίζεται κυρίως να αντιμετωπίσει την αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως το σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) και το σύστημα Aegis, από μια ταχέως μεταβαλλόμενη και «αόρατη» πλατφόρμα εκτόξευσης όπως είναι το Su-57, το οποίο αναπτύσσει ταχύτητα πάνω από 2 Mach χωρίς μετάκαυση (afterburners). Επίσης ο hypersonic αυτός πύραυλος μπορεί να καταστρέψει αεροπλανοφόρα, εκτοξευόμενος από αποστάσεις που δεν δίνουν την δυνατότητα αντίδρασης και ικανής αναχαίτισης.
Το 5ης γενιάς πολλαπλού ρόλου μαχητικό θα μεταφέρει συνολικά 30 τόνους βομβών και οπλικών συστημάτων, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την δύναμη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ποιοτικά και ποσοτικά. Το Su-57 σύμφωνα με πολλούς ειδικούς έχει σημαντικά υψηλότερα αεροναυτικά χαρακτηριστικά, όπως ταχύτητα και διάρκεια πτήσης, από το αντίστοιχο F-35 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ.
Επίσης το ρωσικό μαχητικό έχει μεγαλύτερα τμήματα εσωτερικής στέγασης οπλικών συστημάτων, κάτι που σημαίνει σοβαρά στρατηγικά πλεονεκτήματα. Ωστόσο την βάση των ικανοτήτων μάχης του Su-57 δεν παρέχει το ίδιο το αεροσκάφος αλλά το σύστημα ελέγχου πυρός και η δύναμη πυρός, που θεωρούνται ανώτερα από τα αντίστοιχα του F-35, μαζί με το ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array) και τους πολλαπλούς οπτικούς αισθητήρες.
Το Su-57 θεωρείται ιδανικό για χώρες που ψάχνουν για μια εναλλακτική λύση σε σχέση με τα πολύ δαπανηρότερα αμερικανικά F-35. Σε στρατηγικούς και τεχνοστρατηγικούς όρους το stealth μαχητικό της Ρωσίας είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για αντιστάθμισμα της απειλής των F-35 JSF (Joint Strike Forces), θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο «εναλλακτικός παίκτης» που δύναται να μεταβάλλει τον ρου του πολέμου στον αέρα.

Γ. Λιναρδής

ΠΗΓΗ