Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Αυτή είναι η «επιστροφή στην κανονικότητα» της ΝΔ: 41.930 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον Μάρτιο



Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση της ΝΔ να κρύψει την τραγική πραγματικότητα κάτω από το χαλί, άκρως ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από την αγορά εργασίας για τον Μάρτιο και προμηνύει τι μας περιμένει την «μετά κορονοϊού» εποχή.
Το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων και οικειοθελών αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 41.930 θέσεις (!), παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου «πάγωσαν» από τις 20 του προηγούμενου μηνός. Το στοιχείο αυτό έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση ότι, μετά την λήξη των μέτρων, αναμένεται μια νέα μεγάλη «έκρηξη» της ανεργίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατεγράφησαν από το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2019, τον αντίστοιχο μήνα του 2020 καταγράφεται μια θεαματική απόσταση 85.276 θέσεων εργασίας. Το φετινό υπό εξέταση μήνα χάθηκαν 41.930 θέσεις, ενώ τον αντίστοιχο περσινό το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων ήταν θετικό κατά 43.373 θέσεις εργασίας.
Αυτό σημαίνει ότι, ειδικά μέχρι και το πρώτο 20ήμερο του φετινού Μαρτίου (χρονικό διάστημα κατά το οποίο η κυβέρνηση επέτρεψε στις επιχειρήσεις να απολύουν ελεύθερα), δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί είδαν την «πόρτα της εξόδου» από τις δουλειές τους. Παράλληλα, δεδομένου ότι ο τουριστικός κλάδος, καθώς και όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από αυτόν, έχουν «παγώσει», δεν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες προσλήψεις εποχικού προσωπικού για την καλοκαιρινή περίοδο.
Όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο να αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει την σοβαρή αυτή κατάσταση, αλλά με τις ενέργειές της να τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο την ανεργία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

ΠΗΓΗ