Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Η Κυπριακή Άμυνα απόλυτα εξαρτημένη από τα σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ


Η Κύπρος για να διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα, καθώς για την Ελλάδα εξακολουθεί να «κείται μακράν», ελλείψει σοβαρής και υπεύθυνης στρατιωτικής πολιτικής για την αυτοάμυνα της, προχώρησε σε μυστική συμφωνία με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, συμφωνία που ουσιαστικά την υποβιβάζει από κρατική οντότητα σε στρατιωτικό προτεκτοράτο. Σε αντάλλαγμα των υποσχέσεων που έλαβε από τον αμερικανοσιωνιστικό παράγοντα η Λευκωσία υποχρεούται να αποκλείσει την πρόσβαση του ρωσικού ναυτικού στους λιμένες της, να εκδιώξει τα ρωσικά κεφάλαια από τις κυπριακές τράπεζες και να σταματήσει την οποιαδήποτε φιλορωσική πολιτική.
Η Μόσχα απάντησε στα σχέδια του Κύπριου προέδρου με μια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ αναφορικά με τις προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ: «Σε σχέση με τις αναφορές για την επίσκεψη τουρκικών πλοίων για διεξαγωγή γεωλογικών ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου, παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στον τομέα αυτό. Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου μπορεί να παρεμποδίσει τις συνθήκες για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού. Καλούμε όλες τις χώρες να αποφύγουν τα βήματα που οδηγούν στην δημιουργία ενός δυναμικού κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, να επιδείξουν συγκράτηση και σοφία και να προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαμάχη μέσω του διαλόγου και του σεβασμού των συμφερόντων του άλλου».
Ας αποκρυπτογραφήσουμε την σε διπλωματική γλώσσα εκφρασμένη δήλωση του Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπονόησε ότι παρ’ όλο που ο βυθός της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί κυρίαρχη επικράτεια της Κύπρου, οι Κύπριοι πρέπει να διαπραγματευτούν με τους Τούρκους τους όρους για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων. Η Μόσχα είναι ξεκάθαρη: Εφόσον η Κύπρος παραδίδει τα κλειδιά της άμυνας της και γίνεται στρατιωτικό προτεκτοράτο των ΗΠΑ, εμείς νίπτουμε τας χείρας μας.
Την μυστική συμφωνία της Λευκωσίας με τον αμερικανοσιωνιστικό παράγοντα έρχεται να επιβεβαιώσει μια πρόσφατη έκθεση του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής JINSA (Jewish Institute of National Security of America): «Οι αξιοσημείωτες γεωπολιτικές ευθυγραμμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν νέες στρατηγικές ευκαιρίες για τις Ηνωμένες Πολιτείες». Δεδομένου ότι η Συρία προφανώς δεν αποτελεί πλέον στρατηγική ευκαιρία για τις ΗΠΑ και με γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ουάσιγκτον με την Τουρκία, η μόνη «γεωπολιτική ευθυγράμμιση» με τις ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αυτή της Κύπρου.
Στην έκθεση του JINSA αναφέρεται η ΑΟΖ της Κύπρου ως «αμφισβητούμενη, καθώς πολλά υπεράκτια περιφερειακά σύνορα παραμένουν αβέβαια». Τουτέστιν ακόμη και αυτοί στους οποίους η Λευκωσία παρέδωσε τα κλειδιά της άμυνας της, δεν δηλώνουν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την κυπριακή ΑΟΖ ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις.
Θυμίζουμε ότι το think tank JINSA έχει τεράστια επιρροή στο αμερικανικό Πεντάγωνο και στο υπουργείο Εξωτερικών. Η στρατηγική που προτείνει το Ινστιτούτο στην έκθεση του είναι μια συμμαχία Κύπρου-Ισραήλ υπό το αλεξιβρόχιο των ΗΠΑ: «Τα κοινά συμφέροντα στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων οδηγούν όλο και περισσότερο στην ευθυγράμμιση της περιφερειακής άμυνας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου. Υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αυτές οι νέες εταιρικές σχέσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και την αποδυνάμωση της ιρανικής και ρωσικής επιρροής».
Πουθενά στην έκθεση δεν αναφέρονται οι στρατιωτικές προκλήσεις της Άγκυρας και ο τρόπος αντιμετώπισης των, τουτέστιν εξυπακούεται για το think tank ότι και οι Τούρκοι έχουν συμφέροντα στην Κυριακή ΑΟΖ, τα οποία θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον η Μεγαλόνησος μπαίνει στο στόχαστρο του Ιράν και της Ρωσίας, αφού αποκτά ρόλο στην ανάσχεση αυτών των δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δυστυχώς η Λευκωσία με την μυστική της συμφωνία με την Ουάσιγκτον απώλεσε την υποστήριξη που θα μπορούσε να έχει από την Ρωσία, την μοναδική υποστήριξη που θα μπορούσε να έχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίοδο κρίσης, και αντ’ αυτού θεώρησε σκόπιμο να γίνει προτεκτοράτο των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ξεχνώντας ότι η κατοχή από τους Τούρκους του βόρειου τμήματος του νησιού είναι έργο της Ουάσιγκτον, ξεχνώντας ότι οι Αμερικανοί είναι το ίδιο απρόβλεπτοι και αναξιόπιστοι όσο και οι Τούρκοι.
Η θετική προς Ρωσία ουδετερότητα της Κύπρου αντικαταστάθηκε από ενεργητική παρέμβαση των Αμερικανοσιωνιστών στα ζητήματα της Ελληνικής Μεγαλονήσου. Η Κύπρος επέλεξε καθαρά στρατόπεδο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Όμως οι ΗΠΑ, όπως και το Ισραήλ, δεν θα διστάσουν να εγκαταλείψουν την Μεγαλόνησο εάν τα συμφέροντα τους το απαιτήσουν, διότι απλά δεν έχουν φιλότιμο, το έχουν πράξει πολλές φορές εναντίον του Ελληνισμού.
Η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα πρέπει να βρουν την σωστή λύση για την επίτευξη των εθνικών στόχων, πάντως αυτή η λύση σίγουρα δεν πρέπει να είναι ο υποβιβασμός σε προτεκτοράτο των Αμερικανοσιωνιστών.

Γ. Λιναρδής