Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Το “Κόκκινο ποτάμι”, η Σημαία και οι “ακροδεξιοί”


Αξιόλογη πράγματι η προσπάθεια της τηλεοπτικής σειράς “Κόκκινο ποτάμι”, με περιεχόμενο κατά κάποιο τρόπο ιστορικό, η οποία αναφέρεται στον Ελληνισμό του Πόντου και την τραγωδία την οποία υπέστη από τους εγκληματίες του Μουσταφά Κεμάλ. Όσο και εάν προσπαθούν να στρογγυλέψουν κάπως τα πράγματα ότι δήθεν ήταν κάποιοι λίγοι φανατικοί, οι οποίοι ήταν αυτοί που σφαγίασαν τον Ελληνισμό στον Πόντο, δεν θα κατορθώσουν να αλλάξουν την Ιστορική Αλήθεια, η οποία πιστεύουμε ότι θα παρουσιαστεί στην συνέχεια της σειράς.
Ήδη, κάποια στοιχεία σχετικά με την επανάσταση των νεοτούρκων, που δήθεν ήθελε την ελευθερία και την δημοκρατία, μας κάνουν να κρατάμε αμφιβολίες για την στόχευση του όλου εγχειρήματος. Ελπίζουμε να διαψευστούμε. Αυθαίρετη εντελώς και η παρουσίαση του αδίστακτου έμπορου όπλων Μπαζίλ Ζαχάρωφ, τον οποίον εμφανίζουν σαν θερμό φιλέλληνα και ήταν αυτός, ο οποίος την κρίσιμη διετία 1921-1922 άφησε άοπλο κατ’ ουσίαν το στράτευμά μας στην Μικρά Ασία. 
Οι παράγοντες της σειράς προσπαθούν με απολογητικό τρόπο να πουν ότι δεν είναι εθνικιστές και μέσα στα πλαίσια αυτά ο σκηνοθέτης της σειράς, Μανούσος Μανουσάκης, δήλωσε: «Στη χώρα μας συμβαίνει κάτι μοναδικό και ελπίζω να το πολεμήσουμε με αυτή τη σειρά («Κόκκινο ποτάμι»). Έχουμε εκχωρήσει το δικαίωμα της αγάπης για την πατρίδα στην ακροδεξιά και στους φασίστες. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Έχουμε εκχωρήσει το δικαίωμα να σηκώνουν τη σημαία μόνο οι ακροδεξιοί».
Δεν ξέρουμε ποιους εννοεί “ακροδεξιούς” ο γνωστός σκηνοθέτης. Οι Έλληνες Εθνικιστές πάντως πράγματι σηκώνουν την Σημαία, οι “ακροδεξιοί” όπως τους αποκαλεί, αντίθετα οι ακροαριστεροί στα Εξάρχεια την καίνε και δεν ακούσαμε ποτέ επώνυμα πρόσωπα του κινηματογράφου και της τηλεοράσεως να καταγγέλλουν αυτήν την αισχρή αντεθνική πράξη.