Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

ΣΧΕΔΙΟ ΣΟΚ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ» ΣΕ FUNDS - ΓΥΠΕΣ: ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΠΙΤΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ!



Σχέδια φρίκης, τα οποία είναι σίγουρο ότι θα ξεσηκώσουν τον κόσμο και θα οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή με ανεξέλεγκτες συνέπειες, έχουν κατά νου τους οι εγχώριες τράπεζες για την διαχείριση των «κόκκινων δανείων» την επόμενη τριετία.
Αυτό το σχέδιο προβλέπει τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων που έχουν υποθηκευτεί στις τράπεζες, όπως σπίτια, εξοχικά, καταστήματα, για δάνεια συνολικής ονομαστικής αξίας 11,5 δισ. ευρώ, την πώληση «κόκκινων δανείων» συνολικού ύψους 7,4 δισ. ευρώ σε funds – γύπες, αλλά και τη διαγραφή ξεχασμένων και ανείσπρακτων δανείων ύψους 13,9 δισ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτόν, οι τράπεζες επιχειρούν να ωραιοποιήσουν τους ισολογισμούς τους, εμφανίζοντας στα αποτελέσματά τους μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με στόχο να τα περιορίσουν κατά 40,2 δισ. ευρώ ή κατά 38% μέχρι το τέλος του 2019.
Έτσι, όμως, θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγηθούν στην απόγνωση χιλιάδες πολίτες με επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Τα ξένα funds είναι έτοιμα να ορμήσουν στα «κόκκινα δάνεια» επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με κίνδυνο για μαζικές εκποιήσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων.
Όταν ολοκληρωθούν τέτοιες πωλήσεις, οι δανειολήπτες θα βρεθούν να χρωστούν το δάνειο πλέον σε ξένες εταιρείες, οι οποίες θα αρχίσουν διαδικασίες είσπραξης με χρηματοοικονομικά και όχι με κοινωνικά κριτήρια, κάτι που σημαίνει ότι οι πιέσεις για τους δανειολήπτες θα είναι ασφυκτικές.
Μπορούμε να φανταστούμε ότι το επακόλουθο τέτοιων πιέσεων μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, οι οποίες είναι αναμενόμενες όταν έχουν να κάνουν με την ψυχολογία ανθρώπων που βλέπουν να χάνουν την περιουσία τους. Και βεβαίως, για να προχωρήσουν οι τράπεζες σε τέτοιες ενέργειες, αυτό σημαίνει ότι το κάνουν έχοντας και την «ευλογία» της κυβέρνησης, η οποία δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται στο ελάχιστο για την τραγική κατάσταση των δανειοληπτών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ