Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

350 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ''ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ''



Καθώς και αυτές οι εκλογές αποτελούν πλέον παρελθόν, έρχεται και πάλι στην επιφάνεια το πολύ σοβαρό ζήτημα των τεράστιων χρεών που έχουν αφήσει όλα τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου». Χρέη επί χρεών, θαλασσοδάνεια και κρατικές χρηματοδοτήσεις με βάση εκλογικά ποσοστά παρελθόντων ετών συνθέτουν το παζλ της οικονομικής κατάστασης των μεγάλων, αλλά και των μικρότερων κομμάτων, οι συνολικές οφειλές των οποίων υπερβαίνουν τουλάχιστον τα 350 εκατ. ευρώ.
Για την ακρίβεια, σήμερα η ΝΔ χρωστά από δάνεια, αναχρηματοδοτήσεις παλαιότερων δανείων, οφειλές σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία κτλ περισσότερα από 160 εκατ. ευρώ, το ΠΑΣΟΚ 140 εκατ. ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,5 εκατ. ευρώ, το ΚΚΕ 4,4 εκατ. ευρώ, οι Οικολόγοι - Πράσινοι τουλάχιστον 800.000 ευρώ και πλήθος πολιτικών σχηματισμών περίπου 35 εκατ. ευρώ. Παραμονές των εκλογών του 2012, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, με ειδική ρύθμιση κατέστησε ανεκχώρητες και ακατάσχετες τις επιχορηγήσεις των κομμάτων, με αποτέλεσμα σήμερα οι τράπεζες που είχαν εκδώσει δάνεια στα κόμματα με εγγύηση τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις τους να μην μπορούν να εισπράξουν το μεγαλύτερο μέρος των τρεχουσών ή των ανεξόφλητων δόσεων. Εάν μάλιστα δεν υπάρξει ριζική αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο του αποκαλούμενου «πολιτικού χρήματος», τα οφειλόμενα δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ. Προφανώς, θα διαγραφούν, όπως συνέβη και προ 20ετίας περίπου, με τα δάνεια των 6,5 δισ. δραχμών της ΝΔ και των 11 δισ. του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, όπως φάνηκε από μια αρχική έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος, - που όμως «έκλεισε» σχεδόν αμέσως - χορηγούνταν, ιδίως εκείνα από την ΑΤΕ, χωρίς παραστατικά, γιατί προέρχονταν κυρίως από κοινοτικές επιδοτήσεις και κονδύλια εξισωτικών αποζημιώσεων που προορίζονται για τους αγρότες.
«Πρωταθλητής», στις οικονομικές ατασθαλίες είναι, όπως αναμενόταν, το ΠΑΣΟΚ, καθώς η δικογραφία για τα «μαύρα» ταμεία των 125 εκατ. ευρώ της περιόδου 2003-2009 ενδέχεται να συσχετιστεί, με την αντίστοιχη των οικονομικών εισαγγελέων για τους σκανδαλώδεις δανεισμούς επιχειρήσεων και φορέων, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, τη δεκαετία 2000-2010. Προσφάτως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα με το παρελθόν, παρά ταύτα αψευδείς «μάρτυρες» της κατάστασης αποτελούν οι διαπιστώσεις πέντε ανεξάρτητων διεθνών ελεγκτικών οίκων (Grant Thornton, KPMG, PWC, Ernst & Young και Deloitte & Touche), που έχουν διαβιβάσει τις σχετικές εκθέσεις τους από το 2011 στη Δικαιοσύνη.
Πέραν του οργιώδους, ασύστολου και σε πολλές περιπτώσεις άνευ εγγυήσεων δανεισμού από την πρώην Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την πρώην Εμπορική, διαπιστώνεται τώρα ότι το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2011-2012 χρηματοδοτούνταν από το κράτος με βάση τα υψηλά εκλογικά ποσοστά του 2009 (περίπου 45%) και όχι του πραγματικού του μεγέθους (13% στις κάλπες του 2012). Δηλαδή, έπαιρνε σχεδόν τα τετραπλάσια χρήματα και τα ανάλογα δάνεια με εγγύηση μελλοντικές προβλεπόμενες εκλογικές εισφορές για ποσοστό 45% και όχι 6,5%, στο οποίο έχει φτάσει σήμερα!
Εξίσου άσχημα είναι τα πράγματα στη ΝΔ, η οποία, πέραν των χρεών ύψους 160 εκατ. ευρώ που δεν εξυπηρετούνται παρά μόνο με παρακράτηση μέρους της εκλογικής χρηματοδότησης της, οφείλει άμεσα ενοίκια, μισθούς, τιμολόγια σε τρίτους (από διαφημίσεις, προβολή, προεκλογικά έξοδα) και ασφαλιστικές εισφορές άνω των 10 εκατ. ευρώ.
Κόμματα, δηλαδή, τα οποία «φέσωσαν» το δημόσιο και κατ' επέκταση τον Ελληνικό Λαό, έχουν το θράσος και την αναίδεια να συνεχίζουν να κατεβαίνουν στον πολιτικό στίβο υποστηρίζοντας ότι είναι σε θέση να λύσουν θετικά το οικονομικό πρόβλημα της Πατρίδας. Την ίδια ώρα κατά την οποία είναι καταχρεωμένα, ψευδολογούν ασύστολα, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Και φυσικά, αυτή η κατάσταση παραμένει δίχως ουσιαστικές συνέπειες για όλα τα καθεστωτικά κόμματα, την ίδια στιγμή όπου ένας Έλληνας πολίτης αντιμετωπίζει μυριάδες προβλήματα και βάσανα αν χρωστάει έστω και μερικές εκατοντάδες ευρώ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ