Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ



Η συνέντευξη Τσίπρα στην ΕΡΤ αποτέλεσε μια ακόμη απόδειξη ότι τα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει, πως «θα πολεμήσει την διαπλοκή», στερούνται ουσιαστικού περιεχομένου. Όταν στην σαφή ερώτηση που του έγινε να πει ποιοι είναι οι διαπλεκόμενοι, αυτός «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα», λέγοντας ότι «δεν είμαι Χρυσός Οδηγός για να λέω ονόματα».
Επί της ουσίας, λοιπόν, ο Τσίπρας έκλεισε το μάτι στην διαπλοκή, έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνία που θα βολεύει και τις δύο πλευρές. Θα μπορούσε η σημερινή συγκυβέρνηση να επιβάλλει όρους από θέση ισχύος στους νταβατζήδες ή ακόμη και να τους εξαφανίσει (για να θυμηθούμε και το φιάσκο του Καραμανλή παλαιότερα); Αν βρισκόμασταν λίγο μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, θα μπορούσε θεωρητικά να υποστηριχτεί ότι θα ήταν δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς η τότε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν πολιτικά ισχυρή και με πρόσφατη και ευρεία εκλογική αποδοχή.
Σήμερα, όμως, είναι μια πρόωρα «γερασμένη» (μέσα σε λίγους μήνες) μνημονιακή κυβέρνηση, η οποία παίρνει το ένα μετά το άλλο τα αντεθνικά και αντιλαϊκά μέτρα, απομονωμένη πλήρως από τον Λαό που την ψήφισε, τρέμοντας μη τυχόν και χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα από τα επόμενα μνημονιακά νομοσχέδια (όπως π.χ. το Ασφαλιστικό). Γι΄ αυτό και τρέχει απελπισμένη και απεγνωσμένη να βρει κοινοβουλευτική στήριξη ακόμη και σε γραφικά «νούμερα» όπως ο Λεβέντης.
Επομένως, όχι μόνο δεν αισθάνεται δυνατή απέναντι στους «βαρόνους» των ΜΜΕ, αλλά αντιθέτως έχει την ανάγκη τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάποιο κανάλι ολότελα δικό του, πλην της ΕΡΤ η οποία δεν μπορεί να τα βάλει με τα ισχυρά συγκροτήματα Μπόμπολα, Ψυχάρη, Κυριακού, Αλαφούζου, Κοντομηνά, Βαρδινογιάννη. Χωρίς την στήριξή τους ο Τσίπρας κινδυνεύει να έχει την μοίρα του Τζέφρυ.
Με την στήριξή τους έχει την δυνατότητα να έχει το πάνω χέρι στο εσωσυστημικό πολιτικό παιχνίδι, γι΄ αυτό σύντομα θα τους προσκυνήσει με την «συμφωνία» αυτή να γίνεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ