«Λεφτά υπάρχουν». Η θλιβερή όσο και εφιαλτική αυτή ατάκα φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκει πρακτική εφαρμογή. Όχι, βεβαίως, για να δοθούν χρήματα στα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους άνεργους, αλλά για την επιμόρφωση (ούτε καν σίτιση) των λαθρομεταναστών.
Όπως διαβάζουμε σχετικά στην εφημερίδα «Δημοκρατία» από τον τίτλο «2.340.312 ευρώ για να επιμορφωθούν οι μετανάστες γράφονται τα εξής:
«Ένα καράβι λεφτά ξοδεύει η Ελλάδα για τους μετανάστες και μάλιστα πολλά εξ’ αυτών οδεύουν προς τα ταμεία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας και αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία», για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών έχουν δοθεί μόνο το 2015 (από πόρους της Ε.Ε. αλλά και της Ελλάδας) συνολικά 2.390.312 ευρώ!
Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν αφορούν σίτιση ή στέγαση μεταναστών (δηλαδή τις ανάγκες επιβίωσης), αλλά την «κοινωνική τους ένταξη» και άλλες… φιλολογικού περιεχομένου δράσεις.
Το πρόγραμμα
Ειδικότερα, από το ετήσιο πρόγραμμα του 2012 έχουν διανεμηθεί για την πληροφόρηση και την εξυπηρέτηση πολιτών τρίτων χωρών σε διάφορες ΜΚΟ (όπως τη Civis Plus και την Praksis) 132.174 ευρώ, για την «ευαισθητοποίηση της κοινωνίας» άλλα 183.855 ευρώ, με δικαιούχο τη «Μετάδραση», και για την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας κρατών – μελών της Μεσογείου και την… ανταλλαγή απόψεων (!) και εμπειριών (!) 174.749 ευρώ.Από το ετήσιο πρόγραμμα του 2013, 115.000 ευρώ δόθηκαν για την πληροφόρηση και την εξυπηρέτηση πολιτών τρίτων χωρών όσον αφορά τη διερμηνεία και τη διαπολιτισμική μεσολάβηση σε υπηρεσίες μιας στάσης για την έκδοση αδειών διαμονής. Ακόμη, από τα κονδύλια των προγραμμάτων από το 2014 έως το 2020 αναμένεται να εκταμιευθούν 222.835 ευρώ πάλι για δράσεις πληροφόρησης – ευαισθητοποίησης και για την παροχή συμβουλευτικής σε μετανάστριες και άλλα 276.193 ευρώ για την «προαγωγή της διαπολιτισμικότητας». Παράλληλα, έχει προϋπολογιστεί ένα ποσό της τάξης των 107.263 ευρώ για τη «διαπολιτισμική επιμόρφωση των δημόσιων υπαλλήλων που συναλλάσσονται με πολίτες τρίτων χωρών ή χειρίζονται θέμα που σχετίζονται με αυτούς». Για την ίδια, μάλιστα, δράση αναμένεται να εκταμιευθούν άλλα 200.000 ευρώ, από τα οποία έχει λαμβάνειν μεταξύ άλλων και η ΜΚΟ Praksis.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, ότι εκτός από τις ΜΚΟ, δικαιούχοι είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικοί φορείς, διεθνείς οργανώσεις, εκπαιδευτικά ή ερευνητικά ιδρύματα, οργανισμοί κατάρτισης κλπ.
Από εθνικούς πόρους
Και όλα αυτά όταν από τις 24 Μαΐου του 2015 έως και σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου (όπως έχει αποκαλύψει παλαιότερα η «κυριακάτικη δημοκρατία») έχει μοιράσει σε 10 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις το ποσό των 4.167.000 ευρώ!Με άλλα λόγια, κάθε μήνα το κράτος δίνει το λιγότερο 1.000.000 ευρώ σε ΜΚΟ για τους πρόσφυγες. Αυτά, ωστόσο, είναι χρήματα που αντλούνται από εθνικούς πόρους, δηλαδή από τον Έλληνα φορολογούμενο, που καθημερινά προσπαθεί να επιβιώσει από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση».
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας είναι κατατοπιστικό για την κατάσταση που επικρατεί. Την ώρα που ο Ελληνικός Λαός υποφέρει από τις επιπτώσεις των τριών συνεχόμενων Μνημονίων δίνονται χρήματα σε ΜΚΟ για λαθρομετανάστες και πρόσφυγες. Χρήματα που προέρχονται από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, ο οποίος «ξεζουμίζεται» από κάποιους προκειμένου να παριστάνουν τους ευαίσθητους και τους φιλάνθρωπους στην δική τους πλάτη.
Ένα «πάρτυ», δηλαδή, το οποίο μάλιστα δεν έχει να κάνει με τις άμεσες ανάγκες επιβίωσης των παράνομα εισερχόμενων μεταναστών στην Χώρα μας, αλλά με φληναφήματα περί «ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών». Το να ξοδεύονται μ’ αυτόν τον τρόπο τέτοια ασύλληπτα ποσά για αμφιβόλου ποιότητας ενέργειες, την ώρα που οι Έλληνες υποφέρουν, αποτελεί ξεκάθαρη Εθνική και Κοινωνική πρόκληση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ