Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΑΝΑΛΥΣΗ: ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ «ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ» ΚΑΙ «ΡΗΞΕΩΣ» - ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ!



Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι το παραμύθι της «διαπραγμάτευσης» θα τραβήξει μέχρι την τελευταία στιγμή, ακολουθώντας την πεπατημένη των φτηνών αμερικανικών ταινιών δράσης και τις αντίστοιχες – επίσης φτηνιάρικες και κοινότυπες – ταινίες τρόμου. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα τεκταινόμενα που δείχνουν νέο Eurogroup το Σάββατο και φαινομενική «αδιαλλαξία» από τις δύο πλευρές, σκηνικό το οποίο θα αλλάξει τελευταία στιγμή δίνοντας θέση στη συμφωνία.
Ο λόγος για αυτό το θεατρικό έχει πολλάκις αναλυθεί: Ο Τσίπρας επιχειρεί να πείσει τους Έλληνες να αποδεχθούν το νέο σκληρό μνημόνιο. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες δεδομένων των προεκλογικών εξαγγελιών Σύριζα ότι δήθεν θα «έσκιζε τα μνημόνια». Το σκηνικό «θρίλερ» χρησιμεύει προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για την επέμβαση του «από μηχανής θεού», που στην προκειμένη θα είναι ο Τσίπρας, με την συναίνεση των διεθνών τοκογλύφων.
Η πρόβλεψη περί υπογραφής του νέου αριστερού μνημονίου δεν απορρέει φυσικά από μαντικές ικανότητες, αλλά από απλή γνώση της καταστάσεως. Η κυβέρνηση ουδέποτε είχε σχέδιο περί «ρήξεως» πολλώ δε μάλλον για «GRexit». Η υιοθέτηση της επαναστατικής ρητορείας ήταν μονάχα για εσωτερική κατανάλωση και σε αγαστή συνεργασία με τους τοκογλύφους, ώστε ο Λαός να φοβηθεί και να απαιτήσει από μόνος του την επιβολή των μνημονιακών μέτρων.
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίαζε να πάει σε ρήξη είχε την εθνική και ηθική υποχρέωση να προετοιμάσει την κοινωνία για ρήξη. Δεν το έχει κάνει και αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σχεδίαζε την ρήξη. Δεν μπορείς να εξαντλείς 4 μήνες σε διαπραγματεύσεις και να μην έχεις σχεδιάσει τι θα συμβεί μετά την ρήξη», είπε στην τελευταία του συνέντευξη στο bankingnews ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής και εδώ πραγματικά κρύβεται όλη η αλήθεια.
Ο Σύριζα επί μήνες φρόντισε ώστε να αποκλείσει την κάθε σκέψη περί ρήξεως. Με δεδομένο ότι η ρήξη θα οδηγούσε σε «κλείσιμο της στρόφιγγας» χρηματοδότησης, ο Σύριζα όφειλε – όπως θα έπραττε το κάθε νοικοκυριό – να φροντίσει για την αποταμίευση χρημάτων, προκειμένου να αντέξει στις «αναταράξεις». Αντί γι’ αυτό, ο Σύριζα απορρόφησε τα αποθεματικά όλων των δομών του κράτους και τα έδωσε, ως δόσεις, στους διεθνείς τοκογλύφους. Με την υπογραφή των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας φρόντισε ώστε να καταστραφεί η αγροτική παραγωγή, ενώ με τους λαθρομετανάστες διέλυσε τις όποιες τελευταίες ελπίδες για μία καλή χρονιά στον τουρισμό.
Ο Σύριζα, λοιπόν, όχι μόνο δεν προσπάθησε να προετοιμάσει την κοινωνία για την ρήξη, αλλά αντιθέτως έκανε το οτιδήποτε ήταν δυνατόν για να καταστήσει το μνημόνιο μονόδρομο. Συνεπώς, πλέον έχοντας «πυρπολήσει» πίσω του όλα τα «σπαρτά» και έχοντας «δηλητηριάσει» όλα τα «πηγάδια», θα υπογράψει το νέο μνημόνιο και θα προσπαθήσει να το «πουλήσει» ως «αναγκαίο» ή θα προχωρήσει σε παράταση του παρόντος μνημονίου, χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα με την 20η Φεβρουαρίου και την τότε υπογραφή Τσίπρα στο μνημόνιο.
Από κει και πέρα όλα θα κριθούν από την απήχηση που θα έχει το παραμύθι της «αναγκαιότητας» του μνημονίου στον Ελληνικό Λαό. Αν οι δημοσκοπήσεις δείξουν ότι ο Λαός αντιδράει θα οδηγηθούμε σε εκλογές που θα οδηγήσουν στην δημιουργία μνημονιακής κυβέρνησης για την εφαρμογή του μνημονίου ή σε κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης», με τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Αν ο Λαός δείξει ότι αποδέχεται την μοίρα του, τότε η κυβέρνηση Τσίπρα (μετά από ένα πιθανό ανασχηματισμό) θα εφαρμόσει το μνημόνιό της, συνεχίζοντας την αντιμνημονιακή ρητορεία.
Όσον αφορά την λύση του προβλήματος θα παραπέμψουμε πάλι στην συνέντευξη του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής:
«Η λύση για την Ελλάδα δεν θα έρθει από τα δανεικά. Θα έρθει από την εθνική παραγωγή. Η Γερμανία έχει εθνική παραγωγή, η Γαλλία έχει εθνική παραγωγή. Η Ελλάδα είχε εθνική παραγωγή. Πλέον είναι μια ακραία εισαγωγική οικονομία που εφαρμόζει ένα μοντέλο διαχείρισης, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια ανακυκλώνει το αδιέξοδο. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ξανά παραγωγική. Σε 5 χρόνια έχει χαθεί το 25% του ΑΕΠ, άρα τα μνημόνια δεν έφεραν τις λύσεις που επαγγέλλονταν οι θιασώτες των μνημονίων.»
Κώστας Αλεξανδράκης