Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ... ΙΔΡΥΜΑ



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εκλιπαρεί για μια πρόσκληση από το Βερολίνοπροσφέροντας στην γερμανική κυβέρνηση την εγκατάλειψη των θέσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις για εγκλήματα πολέμου. Έτσι ο Έλληνας Πρόεδρος επιβεβαιώνει τον πρωθυπουργό Τσίπρα σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις και σε αυτό το φλέγον θέμα.
Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας Πρόεδρος στο περιοδικό «Der Spiegel» στις 27.4.2015, η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις, τις οποίες ο Παυλόπουλος θα ήθελε να παρουσιάσει στον Γερμανό Πρόεδρο Gauck. Κατά συνέπεια η Ελληνική κυβέρνηση είναι ανοικτή, όπως τόνισε ο Παυλόπουλος, για συνομιλίες σχετικά με την ίδρυση ενός γερμανικού «ιδρύματος», το οποίο θα προωθούσε τις αποζημιώσεις σε Έλληνες θύματα της γερμανικής κατοχής.
Η ιδέα αυτή προωθείται και από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με στόχο την αντιμετώπιση της νομικής υπόστασης του θέματος, τουτέστιν την αποφυγή να καταστεί το γερμανικό κράτος οφειλέτης Ελλήνων, και για την δραστική μείωση των σχετικών αποζημιώσεων.
Οι δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου στο «Der Spiegel» δείχνουν ξεκάθαρα την εγκατάλειψη των αρχικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων για τα θύματα της κατοχής. Μάλιστα η «πρόταση» Παυλόπουλου στο γερμανικό περιοδικό επιβεβαιώνει πλήρως αυτό που εμείς είχαμε γράψει ήδη από μηνός όταν με αφορμή την τότε επίσκεψη Τσίπρα στην Μέρκελ, γράφαμε ότι «αυτός θα είναι ικανοποιημένος με μία «συγνώμη» και πιθανόν ένα επιδοτημένο μουσείο σχετικά με τις γερμανικές θηριωδίες στην Ελλάδα».