Τρίτη 28 Απριλίου 2015

3 ΣΤΟΥΣ 10 ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΘΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥΣ


Άλλη μια μελέτη, αυτή τη φορά από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, επιβεβαιώνει την αδιαφορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης, με άμεση αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και την εθνική οικονομία.
Το 32,4% των Ελλήνων ασθενών με υψηλή χοληστερόλη έχει σταματήσει πλέον τη φαρμακευτική του αγωγή, διότι πολύ απλά δεν μπορεί να διαθέσει το ανάλογο ποσό για την αγορά των αναγκαίων φαρμάκων. Βασική αιτία αυτού του φαινομένου είναι η συμμετοχή που αναγκάζονται να πληρώνουν οι ασθενείς, που αγγίζει το 25% της τιμής, σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πλέον οι Έλληνες πολίτες, λόγω των αντεθνικών πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Η λογική ωστόσο που υπαγορεύει ότι οι ακριβές τιμές των φαρμάκων οδηγούν σε περισσότερα κέρδη για τη δημόσια οικονομία είναι λανθασμένη και καταστροφική. Όταν οι ασθενείς, στη συγκεκριμένη περίπτωση καρδιοπαθείς, αδυνατούν να προμηθευτούν τα αναγκαία φάρμακα, η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται, οπότε για τη θεραπεία τους δαπανώνται εν τέλει μεγαλύτερα ποσά. Ουσιαστικά, όχι μόνο δυσχεραίνεται η οικονομία της χώρας, αλλά κυρίως τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των Ελλήνων πολιτών.
Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Συναγωνιστής Ιωάννης Λαγός, Βουλευτής Β’ Πειραιώς.
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «3 στους 10 καρδιοπαθείς αδυνατούν να πληρώσουν τη συμμετοχή για τα φάρμακά τους»
Σήμα κινδύνου στην πολιτεία στέλνει το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας καθώς το 32,4% των Ελλήνων ασθενών με υψηλή χοληστερόλη έχει σταματήσει ή βρίσκεται στα πρόθυρα του να σταματήσει τη φαρμακευτική του αγωγή λόγω φτώχειας. Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν έρευνας του Ιδρύματος Καρδιολογίας, αποκαλύφθηκε ότι φέτος το 16,5% των ασθενών, σταμάτησε τη φαρμακευτική αγωγή των υπολιπιδαιμικών φαρμάκων την ίδια στιγμή που το περσινό ποσοστό ήταν 13%. Ακόμη, φέτος υπερδιπλασιάστηκε (από 7,8% σε 15,9%) το ποσοστό των ασθενών που βρίσκονται στο παρά πέντε να εγκαταλείψουν την αγωγή, επειδή η συμμετοχή του 25% είναι πια δυσβάσταχτη. Πρόκειται για κοινά υπολιπιδαιμικά φάρμακα που είναι φθηνά και έχουν τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα στη δραστική μείωση του κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό ωστόσο η οικονομική ανέχεια των Ελλήνων τους έχει οδηγήσει πλέον στο να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή του 25% για να τα προμηθευτούν. Οι καρδιολόγοι εκτιμούν ότι η επιδείνωση της κατάστασης των ασθενών-καρδιοπαθών και διαβητικών- για τους οποίους είναι ανεκτίμητα τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα, πολύ σύντομα θα εκτινάξει στα ύψη τον προϋπολογισμό των δαπανών για την Υγεία.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Έχουν σκοπό να απαλλάξουν τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα από τη συμμετοχή προκειμένου οι ασθενείς να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν κανονικά την φαρμακευτική τους αγωγή και να μην επιδεινωθεί η υγεία τους με επακόλουθο και την επιβάρυνση των εθνικών δαπανών για την Υγεία;
Αθήνα, 24/04/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Λαγός
Βουλευτής Β’ Πειραιώς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ