Ο νομός Τρικάλων διαθέτει σωρεία αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι δυστυχώς είναι αναξιοποίητοι και καμιά προσπάθεια ανάδειξης τους δεν γίνεται, παρά μόνο ημιτελείς και χωρίς συνέχεια και σχεδιασμό προσπάθειες. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ο νομός Tρικάλων είναι ο μόνος νομός της Θεσσαλίας που δεν διαθέτει αρχαιολογικό μουσείο, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που αφορά κυρίως τον Δήμο Τρικκαίων, αλλά και εδώ ο ρόλος της Περιφέρειας θα μπορούσε να ήταν σημαντικός.
Μπαίνοντας κανείς στο νομό Τρικάλων από τον νομό Λάρισας, συναντά κανείς μια σειρά αρχαιολογικών χώρων μέχρι την πόλη των Τρικάλων. Άτραξ,Φραϋτός, Πέλλινα, Τρίκκη. Συνεχίζοντας προς Καλαμπάκα συναντούμε τον νεολιθικό οικισμό στο Κεφαλόβρυσο, το σπήλαιο των Ανταλλαξίμων, το μικρότερο σπήλαιο της Θεόπετρας, καθώς και το αρχαίο κάστρο στο Κεφαλόβρυσο επίσης. Η κατάληξη της διαδρομής είναι οι βράχοι των Μετεώρων. Με εξαίρεση τα Μετέωρα οι υπόλοιποι χώροι έχουν απλά εντοπιστεί και έγιναν η γίνονται κατά καιρούς ανασκαφές περιορισμένης έκτασης. Ας μην ξεχάσουμε τέλος και την αρχαιολογική περιοχή των Γόμφων και της Πιαλείας.
Οι χώροι αυτοί πρέπει να ανασκαφούν και να αναδειχτούν δημιουργώντας έτσι ένα ενιαίο αρχαιολογικό πάρκο που θα καλύπτει όλο τον νομό και θα είναι τουριστικά αξιοποιήσιμος αλλά και χρήσιμος για τις τοπικές κοινωνίες και την νεολαία.
Οι οικονομικές συνθήκες όμως, η γενικότερη χρεοκοπία του κράτους, οι αγκυλώσεις και η γραφειοκρατία υπουργείων και υπηρεσιών καθιστούν το όλο εγχείρημα δύσκολο.
Εδώ είναι όμως που μπορεί να παίξει τον καθοριστικό ρόλο η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αρκεί να υπάρχει η θέληση και η διάθεση, αλλά και η απαλλαγή από μικροκομματικές αγκυλώσεις και γενικότερες γραφειοκρατικές αδράνειες.
Προτείνουμε, επειδή υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού, να γίνει επαφή της Περιφέρειας και της Περιφερειακής ενότητας Τρικάλων με Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, και να διενεργήσουν αυτά τις ανασκαφές μέσω αρχαιολογικών αποστολών. Θυμίζουμε εδώ, ότι η Ελλάδα αποτελεί "παράδεισο" της παγκόσμιας αρχαιολογίας και κάθε είδους πρόταση για ανασκαφή στη χώρα μας γίνεται δεκτή πάντα.
Επειδή ενδεχομένως να υπάρξουν προσκόμματα από την πλευρά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, λόγω έλλειψης προσωπικού, που θα επιβλέπει το ανασκαφικό έργο, προτείνεται η πρόσληψη με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου για μερικούς από τους χιλιάδες άνεργους αρχαιολόγους, διάρκειας λίγων μηνών. Το κόστος που θα επιβαρυνθεί η Περιφέρεια είναι ελαχιστότατο. Το επόμενο κόστος που θα επιβαρυνθεί η Περιφέρεια είναι η φιλοξενία των αποστολών αυτών. Και αυτό όμως το κόστος, αν υπάρχει συνεννόηση με τους κατά τόπους συλλόγους Ξενοδόχων, μπορεί να περιοριστεί ή να μηδενιστεί, αν επιλεγεί η λογική της χορηγίας της φιλοξενίας των αποστολών από μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής.
Παράλληλα, πρέπει να έρθει άμεσα η περιφερειακή ενότητα Τρικάλων με τον Δήμο Τρικκαίων για την προώθηση και τον συντονισμό του θέματος της ίδρυσης και λειτουργίας αρχαιολογικού μουσείου στην πόλη των Τρικάλων.
Η πρότασή μας έχει ελάχιστο κόστος και μπορεί να συμβάλλει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην αξιοποίηση και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την δημιουργία θέσεων εργασίας, την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και την παραμονή τουριστών, όχι για λίγες ώρες μόνο, όπως γίνεται μέχρι στιγμής, αφού εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται για λίγες μόνο ώρες τις Ιερές Μονές των Μετεώρων και μετά αποχωρούν. Με την υλοποίηση της πρότασής μας, θα μπορούμε πλέον να έχουμε αθρόες διανυκτερεύσεις και παραμονές στο νομό.
Αναμένουμε λοιπόν την απάντηση στην πρόταση μας τόσο από τον Περιφερειάρχη, τόσο και από την Περιφερειακή ενότητα Τρικάλων.
Περιφερειακός Σύμβουλος
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Φυλακές Κορυδαλλού