Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ:ΑΝΤΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ

Μετά τις αποκαλύψεις της Τ.Ο Τρικάλων της Χρυσής Αυγής σχετικά με την καταστροφή σπάνιων και παλαιών βιβλίων,είχαμε εξελίξεις.Αντί η Δημοτική Αρχή της πόλης να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες για την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να παραδεχτεί το λάθος της,εξέδωσε δελτίο τύπου,προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα,και να υποβαθμίσει το θέμα. Αποτέλεσμα ήταν να εκτεθεί ακόμη περισσότερο,αφού δεν φωτογραφίσαμε απλά τον χώρο αλλά ψάξαμε και στα τσουβάλια,όπου ήταν τα βιβλία,και διαπιστώσαμε και την παλαιότητά τους,και την κατάστασή τους. Παραθέτουμε το δελτίο τύπου του Δήμου,αλλά και την απάντηση της Τ.Ο. Τα συμπεράσματα είναι σαφή για κάθε άνθρωπο που διαθέτει κοινή λογική.
Η απάντηση της δημοτικής αρχής στις καταγγελίες της Χρυσής Αυγής
Αναφορικά με ανακοινώσεις και δημοσιεύματα για την ύπαρξη βιβλίων στον χώρο στάθμευσης του Δημαρχείου, διευκρινίζονται τα εξής:
Πρόκειται για ήδη κατεστραμμένο αρχείο – εξαιτίας φυσιολογικής φθοράς και πολύχρονης χρήσης – πολλαπλών αντιτύπων βιβλίων, εντύπων, τευχών, εφημερίδων κ.ά. της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και υπηρεσιών του Δήμου. Αυτό το υλικό, έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του και μετά από τη σχετική διαδικασία απόσυρσής του, παρέμενε επί σειρά ετών στοιβαγμένο στο λεβητοστάσιο του Δημαρχείου, προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη παράδοσή του προς ανακύκλωση. Συνεπώς, τίποτε περισσότερο από συνήθη ανακύκλωση έντυπου υλικού δεν υφίσταται στον Δήμο.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο, ότι σημαντικής αξίας έντυπο υλικό, φυλάσσεται και συντηρείται επιμελώς σε ικανό αριθμό αντιτύπων στους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, όντας τα τελευταία 56 χρόνια διαθέσιμο και προσβάσιμο σε όλους τους τρικαλινούς.
Από το γραφείο Τύπου
Απάντηση της Τ.Ο της Χρυσής Αυγής στο δελτίο Τύπου της δημοτικής αρχής ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΟ!!
Θα περιμέναμε μια πιο πειστική εξήγηση από το Γραφείο τύπου του Δήμου. Η ανακοίνωσή του, δεν τιμά καμιά δημοτική αρχή, αφού αυτό που μας λέει, είναι πως, βιβλία που κρίθηκαν φθαρμένα, μεταφέρθηκαν από την δημοτική βιβλιοθήκη στο..λεβητοστάσιο. Πάλι καλά που δεν τα έβαλαν στην ταράτσα του Δημαρχείου σαν μονωτικό υλικό (ελπίζουμε να μην βάζουμε ιδέες). Το εκλαμβάνουμε πάντως σαν ένα δείγμα σεβασμού, προς τον πολιτισμό αυτήν την ενέργεια, και την αφήνουμε στην κρίση των συμπολιτών μας. Αλήθεια, θεωρεί ο Δήμος ότι βιβλία του 1898,τα οποία κάθε άλλο παρά σε άσχημη κατάσταση ήταν, (αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι η παραμονή για μέρες στη βροχή των βιβλίων αυτών επιδείνωσε την κατάσταση τους δραματικά)πρέπει να πάνε για ανακύκλωση; Θεωρεί ο Δήμος, ότι για παράδειγμα, "Ο Τύπος της Θέμιδος" των τελών του προηγούμενου αιώνα πρέπει να ανακυκλωθεί; Ο Δικηγορικός σύλλογος της πόλης μας και τα μέλη του ήξεραν για την ύπαρξη των συγκεκριμένων βιβλίων; Αλήθεια, θεωρεί ο Δήμος της πόλης μας, ότι τόμοι με αγορεύσεις στο Ελληνικό κοινοβούλιο από το 1909 έως το 1936,πρέπει να ανακυκλωθούν; Δεν μιλάμε για ένα -δυο βιβλία, αλλά για σειρά τόμων. Θεωρεί ο Δήμος ότι τόμοι με ζωγραφιές παιδιών από τα Δημοτικά σχολεία των Τρικάλων του 1979 πρέπει να ανακυκλωθούν; Θεωρεί ο Δήμος ότι βιβλία της κλασσικής Ελληνικής λογοτεχνίας, όπως "Τα Μυστικά του Βάλτου" της Π. Δέλτα, η έργα του Μενέλαου Λουντέμη, πρέπει να ανακυκλωθούν, η να δοθούν σε παιδιά που δεν μπορούν να τα αγοράσουν; Αλήθεια, θεωρεί ο Δήμος της πόλης μας ότι τα πρωτότυπα και αναλυτικά στοιχεία των απογραφών του 1940,1950,δεν ενδιαφέρουν κανένα ερευνητή; Σταματάμε εδώ να λέμε τίτλους βιβλίων, που ήταν σε καλή κατάσταση (με εξαίρεση τις φθορές από την βροχή επαναλαμβάνουμε),για να μην κουράσουμε, και ελπίζουμε πριν καταλήξουν τα βιβλία αυτά στην ανακύκλωση, να έχουν την ευκαιρία να τα δουν και οι πολίτες, για να βγάλουν και οι ίδιοι τα συμπεράσματά τους.
Και για να δούμε και το πόση αξιολόγηση έγινε, για το αν τα βιβλία αυτά πρέπει να πεταχτούν, βάζουμε ακόμη ένα ερώτημα: Μπορεί η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, να μας πει (το εύκολο), το πόσα δηλαδή βιβλία είναι για πέταγμα αριθμητικά, αλλά (και το δύσκολο),πόσοι τίτλοι βιβλίων προορίζονται για ανακύκλωση; Είμαστε σίγουροι πως δεν έχουν ιδέα. Και για τα δύο.
Και επειδή η νέα Δημοτική αρχή αρέσκεται (και ορθώς) να μιλάει για νέες τεχνολογίες, και το διαδίκτυο, έχει σκεφτεί ποτέ να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό παλαιοβιβλιοπωλείο; Έχει σκεφτεί να απευθυνθεί στους τοπικούς ιστορικούς ερευνητές, και συγγραφείς ,πού τόσα έχουν προσφέρει στον τόπο, και να ζητήσει την γνώμη τους για το πως μπορούν να αξιοποιηθούν, η αν τα χρειάζονται τα βιβλία αυτά, ασχέτως σε τι κατάσταση βρίσκονται; Η πόλη μας-Δόξα τω Θεό- έχει πολλούς φιλίστορες, και ερευνητές .Και μιας και αναφέρθηκε η δημοτική βιβλιοθήκη, αλήθεια το προσωπικό της, κρίνεται επαρκές αριθμητικά από τον Δήμο, και πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα; Αλήθεια θα γίνει ποτέ ψηφιοποίηση των βιβλίων της Δημοτικής βιβλιοθήκης; Να μην συνεχίσουμε.
Κλείνουμε με μια επισήμανση. Η συγγνώμη, το να πεις ότι έκανες λάθος, δεν είναι κακό. Καλό είναι,και δείχνει μεγαλείο. Το να προσπαθείς όμως να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα με υπεκφυγές και γενικολογίες, δείχνει λάθος νοοτροπία. Νοοτροπία που η νέα Δημοτική αρχή κατήγγειλε προεκλογικά. Από ότι φαίνεται όμως, για μια ακόμη φορά ,μια από τα ίδια..