Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

ΤΟ ΧΑΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ: 350 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ, ΕΝΩ 500 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΖΟΥΝ ΜΕ 346 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ!



Οι εφιαλτικοί αριθμοί των Μνημονίων υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες. Μαύρη ζωή περνούν εκατομμύρια πολίτες λόγω της «ζούγκλας» που επικρατεί στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να δίνονται μισθοί «πείνας» σε όλο και περισσότερους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 346 ευρώ τον μήνα λαμβάνουν περίπου 500.000 εργαζόμενοι, που δουλεύουν σε συνθήκες μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, φαίνεται ότι συνολικά για τους απασχολούμενους στην Ελλάδα ο μέσος καθαρός μισθός δεν υπερβαίνει τα 815 ευρώ τον μήνα. Τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν μόνο ένα μέρος της πραγματικής κατάστασης που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, αφού η ανασφάλιστη εργασία κάνει θραύση και οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τείνουν να γίνουν ο κανόνας…
Σαν να μην έφταναν οι προηγούμενες τραγικές αναφορές, υπάρχουν άλλοι 3.296.280 πολίτες που ανήκουν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό της χώρας, δηλαδή ούτε εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία. Από αυτές τις τρεις «δεξαμενές» πολιτών (άνεργοι, συνταξιούχοι, οικονομικά μη ενεργοί) προκύπτει ότι ανέρχονται σε 7.000.000 εκείνοι που για τους παραπάνω λόγους δεν εργάζονται.
Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, άρα δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και επιβαρύνουν ολοένα περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία, προκαλώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και υποθηκεύοντας έτσι κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης για τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Η πρακτική εφαρμογή των Μνημονίων εδώ και πάνω από πέντε χρόνια, όχι μόνο δεν βελτίωσε την κατάσταση έστω και σε ελάχιστο βαθμό, αλλά την δυσχέρανε πολύ περισσότερο. Κινούμενο στη λογική της κινούμενης άμμου η συνεχιζόμενη μνημονιακή πολιτική (με την έννοια ότι όσο περισσότερο κινείσαι μέσα στους ρυθμούς του τόσο πιο πολύ βουλιάζεις μέσα στα βαλτόνερά του) οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ολοκληρωτική ανέχεια και καταστροφή κάθε ικμάδας κοινωνικής συνοχής, με το όλο ζήτημα να παίρνει πλέον χαρακτήρα καθαρής επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας.
Γιώργος Μάστορας