Άρθρο στην τουρκική εφημερίδα Sabah έγραψε ο Τσίπρας εν όψει της επισκέψεώς του στην Τουρκία για να δει τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου. Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε σήμερα, λίγες ώρες πριν ο Τσίπρας αναχωρήσει με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για την Τουρκία.
Προ του οποιουδήποτε σχολιασμού, παραθέτουμε τα επίμαχα αποσπάσματα από το άρθρο του Τσίπρα:
Ασφάλεια στο Αιγαίο: «Η ασφάλεια στην περιοχή μας, δεν μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς την ασφάλεια στο Αιγαίο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό την απειλή του πολέμου ή μέσω της αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Ένα από τα πρώτα βήματα αυτής της κυβέρνησης ήταν να συμφωνήσουμε με την Τουρκία για την αναζωογόνηση του διαλόγου για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. (…) Μόνο με την εξασφάλιση σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το διεθνές δίκαιο μπορούμε να οικοδομήσουμε γερά θεμέλια για τη μελλοντική μας συνεργασία».Κυπριακό: «ένα ελεύθερο κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξασφαλίζει την ασφάλεια και την ευημερία του λαού του -Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και άλλων κοινοτήτων. Δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια υπό την απειλή του πολέμου και των συνεχών εναέριων παραβιάσεων, για αυτό είναι απαραίτητος ο διάλογος ώστε οι γειτονικές σχέσεις να διέπονται από διεθνείς κανονισμούς».
Λαθρομετανάστες: «χωρίς ειρήνη στη Συρία και στο Ιράκ και χωρίς σταθερότητα στο Αφγανιστάν, δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής των πολιτών αυτών των χωρών στην πατρίδα τους ώστε να δοθεί τέλος στην κρίση. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η συνεργασία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με τρόπο ανθρώπινο και αποτελεσματικό. Η Τουρκία έχει υποστεί ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό βάρος για να στηρίξει τους εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ και τα ελληνοτουρκικά σύνορα έχουν δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που καταστούν την κατάσταση μη βιώσιμη».
Κοινές περιπολίες: «ένα κρίσιμο στοιχείο αυτής της συμφωνίας είναι η ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο για το πώς θα καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακίνησης, την εφαρμογή της μεταξύ μας διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής και για το πώς θα συντονιζόμαστε και θα συνεργαζόμαστε σε επίπεδο υπηρεσιών μετανάστευσης, αστυνομίας και ακτοφυλακής».
Ο Τσίπρας επιμένει να μην αναφέρει το αδιάψευστο (ΜΕ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ) γεγονός ότι πίσω από τις ροές των λαθρομεταναστευτικώ ροών κρύβεται το τουρκικό παρακράτος. Αντιθέτως, παραβλέπει τα τεράστια έσοδα που έχει η Τουρκία από το δουλεμπόριο και φτάνει στο σημείο να κάνει λόγο για το «κόστος» που πληρώνει η Τουρκία, δικαιολογώντας έτσι τα λεφτά που θα δώσει η Ελλάδα του Μνημονίου στην Τουρκία. Επιπλέον των παραπάνω στην ουσία προαναγγέλει τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο και την παράδοση της Εθνικής μας Κυριαρχίας, κάνοντας λόγο για συνεργασία ακτοφυλακών.
Όσον αφορά τις γενικόλογες και ανέξοδες αναφορές στο casus belli και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, είναι άνευ αντικειμένου, αφού απλώς οι τούρκοι θα τις αγνοήσουν. Άρα είναι και άνευ κάποιας ουσιαστικής αξίας.
Μεγάλης αξίας, όμως, είναι η αναφορά Τσίπρα στο Κυπριακό. Εκεί φαίνεται ξεκάθαρα η προδοσία, αφού ο πρωθυπουργός της χώρας συντονίζεται με τις τουρκικές θέσεις για επικύρωση του σχεδίου Ανάν ΙΙ, που κάνει λόγο για διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία, την οποία έθεσε και εν είδει εκβιασμού ο ΟΗΕ ως προϋπόθεση για εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας.
Και το καλύτερο για το τέλος... Η Τουρκία παραβιάζει όλους τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα εις βάρος της Πατρίδας μας. Έχει αλυτρωτικές βλέψεις, λειτουργεί παρακρατικούς – «μειονοτικούς» σχηματισμούς εντός ελληνικού εδάφους και συντονίζει όλο το ανθελληνικό τόξο που περικυκλώνει τη χώρα. Ποια είναι, λοιπόν, η άποψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ιδού:
«Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία αυτή, αναγνωρίζοντας τα αμοιβαία οφέλη της για την ΕΕ και την Τουρκία, καθώς και τη σημασία της για τις διμερείς σχέσεις και την ευρύτερη περιοχή».
Κώστας Αλεξανδράκης