Η ανικανότητα της ΝΔ ακόμη και στο πιο στοιχειώδες ζήτημα επαφής με την σοβαρότητα, δηλαδή την διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών, φαίνεται ότι δημιουργεί και τις ανάλογες αναβολές σε γενικότερο πολιτικό επίπεδο. Η αναβολή εκλογής νέου αρχικαρεκλάρχη στη ΝΔ δημιουργεί, συν τοις άλλοις, μπλόκο στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα του «συνταγματικού τόξου».
Όπως διαβάζουμε χαρακτηριστικά σε συστημική εφημερίδα: «Το Μέγαρο Μαξίμου υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε ακόμη και σήμερα μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανότητες συναίνεσης των κομμάτων σε μείζονα θέματα όπως το Μεταναστευτικό, η παιδεία, το Ασφαλιστικό και σε βάθος χρόνου το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης».
Εννοείται, φυσικά, ότι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ θα έμενε εκτός αυτής της συνάντησης, για λόγους οι οποίοι είναι γνωστοί και δεν χρειάζεται να επαναληφθούν. Έχει, όμως, ιδιαίτερη σημασία αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ακριβώς επειδή επιζητεί την συναίνεση και των υπολοίπων κομμάτων στα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Πατρίδα και τον Λαό. Είναι ολοφάνερη η διάθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να επιζητήσει μια κοινή αποδοχή στα καυτά θέματα της επικαιρότητας, επιχειρώντας να έχει και τα υπόλοιπα κόμματα (πλην ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, φυσικά) ως κοινωνούς μιας κοινής πολιτικής γραμμής και πορείας στα ζητήματα που αναφέρονται στην συστημική εφημερίδα. Είναι προφανές, επίσης, ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία, αν και όταν πραγματοποιηθεί τελικά αυτό το Συμβούλιο των Αρχηγών.
Για τους γνωστούς αντιπολιτευτικούς λόγους το κάθε κόμμα θα προσπαθήσει να κρατηθεί σε απόσταση από τις κυβερνητικές επιλογές. Έχει, όμως, ιδιαίτερα συμβολική σημασία και χαρακτήρα η επιδίωξη της συνάντησης αυτής, καθώς είναι πολύ πιθανόν να αποτελεί τον (ίσως καθόλου μακρινό) προπομπό της οικουμενικής κυβέρνησης που αποτελεί και την ύστατη λύση των διεθνών τοκογλύφων για ακόμη καλύτερη προώθηση του τρίτου κατά σειρά μνημονιακού προγράμματος, καθώς και την δέσμευση ακόμη περισσότερο της Ελλάδας στα δικά τους εκμεταλλευτικά σχέδια.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει προς ψήφιση τον προϋπολογισμό για το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, ενώ σκοπός της είναι στις 15 Δεκεμβρίου να ψηφιστεί και το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων. Οι δύο αυτές ψηφοφορίες αποτελούν και ένα ισχυρό «κρας-τεστ» για την κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξουν και άλλες διαρροές βουλευτών που θα αρνηθούν να ψηφίσουν τα μέτρα έχει καλώς.
Αν όμως υπάρξουν, το όριο μέχρι τους 151 βουλευτές και την απαραίτητη συνοχή είναι ήδη πολύ μικρό, οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να δει τι θα πράξει παραπέρα. Με δεδομένο ότι οι ευρωπαίοι εταίροι πολύ δύσκολα θα επιτρέψουν την διεξαγωγή νέων εκλογών, οι προτεινόμενες λύσεις για την συνέχιση του μνημονιακού προγράμματος θα είναι είτε η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με κάποιον ή κάποιους από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Φραπέδων ή η ύστατη λύση της οικουμενικής, αν τα πράγματα ζορίσουν πολύ, οπότε θα πραγματοποιηθούν και τα όσα σαν «λαγός» φωνάζει ο Λεβέντης προκειμένου να δει συμπεριφορές και να μετρήσει αντιδράσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ