Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ΕΚΘΕΣΗ ΣΟΚ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΩΝ: ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ 7 ΕΚΑΤ. ΕΛΛΗΝΕΣ



Ο απόηχος των μνημονίων καταγράφεται καθημερινά με έρευνες οι οποίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας και δείχνουν για ακόμη μια φορά την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας εξαιτίας της στοχοποίησης της μεσαίας και παραγωγικής τάξης. Από αυτήν την πρωτοφανή επίθεση εναντίον των λαϊκών στρωμάτων δεν θα μπορούσε να απέχει η κυβέρνηση της Αριστεράς.
Συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και άνεργοι περνούν στο εκτελεστικό απόσπασμα από την κυβέρνηση Σύριζα - Ανέλ, η οποία ακολουθεί την πεπατημένη μνημονιακή πολιτική των προηγούμενων συγκυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα ο πληθυσμός της Ελλάδας που δεν εργάζεται υπερβαίνει τα 7 εκατ. άτομα, με ολέθριες συνέπειες για τη βιωσιμότητα της οικονομίας.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ:
  • Ο αριθμός των ανέργων (2015) κινείται στα 1.196.736 άτομα, ενώ σε τουλάχιστον 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει ούτε ένα εργαζόμενο μέλος. Σε αυτό το θλιβερό στοιχείο έρχεται να προστεθεί και η εκτίμηση της Κομισιόν ότι η ανεργία στην Ελλάδα για το 2015 θα φτάσει το 25,7%, ενώ το 2016 θα αυξηθεί στο 25,8% επί του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
  • Μια ιδιαίτερα ζοφερή εικόνα παρουσιάζει και η αποτύπωση του ποσοστού μακροχρόνιας ανεργίας. Περισσότεροι από 7 στους 10 ανέργους (73,1%) δεν έχουν δουλειά για πάνω από 2,5 χρόνια, ενώ οι νέοι άνθρωποι (18-24 ετών) αποτελούν το μεγαλύτερο θύμα της ανεργίας, καθώς το ποσοστό τους ανέρχεται σε 48,5%.
  • Εξίσου ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι τουλάχιστον 9 στους 10 ανέργους δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε ως επίδομα ανεργίας, ούτε ως επιδότηση απασχόλησης.
  • Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (όσοι δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε συνολικά σε 3.296.280 άτομα, ενώ το σύνολο των απασχολούμενων αριθμεί 3.591.407 άτομα. Από τους απασχολούμενους, τουλάχιστον 1 εκατ. άτομα που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν απλήρωτοι έως και 5 μήνες.
  • 7 στις 10 θέσεις εργασίας που ανοίγουν αφορούν σε προσωρινή ή και περιστασιακή απασχόληση, καθώς οι λεγόμενες «ευέλικτες μορφές εργασίας» τείνουν να καταστούν κανόνας στην ελληνική πραγματικότητα.
Είναι προφανές πως η πλήρης αποδόμηση του κοινωνικού ιστού της χώρας μας σηματοδοτεί την οικονομική καταστροφή της, ακόμη κι αν οι ξένοι εντολοδόχοι και οι εγχώριοι υποτακτικοί τους προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο.