Οι αριθμοί είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικοί, καταντούν εφιαλτικοί. Η σοκαριστική είδηση αναφέρει ότι σε συνθήκες φτώχειας ζει το 22,1% του πληθυσμού στην Ελλάδα, σε συνθήκες ένδειας το 21,5%, ενώ το 17,2% του πληθυσμού χει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την τελευταία έρευνα που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αναφορικά με το ποσοστό των κατοίκων της Ευρώπης που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (έτος αναφοράς το 2014).
Ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα –και κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις στην Ευρώπη- είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικών καταναλωτικών αγαθών, ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις, είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας). Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 17,2% για τον πληθυσμό που ζει σε συνθήκες φτώχειας, 8,9% σε συνθήκες ένδειας και 11,1% για οικογένειες αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της ανεργίας.
Στην Ελλάδα αντιμέτωπο με τουλάχιστον μία (ή και περισσότερες) από αυτές τις τρεις δύσκολες καταστάσεις είναι το 36% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), ενώ στην Ε.Ε. κατά μέσο όρο το 24,4% (122 εκατ. άνθρωποι). Γενικότερα, σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι μόνο η Ρουμανία (40,2%) και η Βουλγαρία (40,1%).
Το ακόμη χειρότερο σ΄όλα αυτά είναι το ότι η συνεχής επέλαση των Μνημονίων, με το τρίτο στην σειρά να έρχεται πιο απειλητικό από τα δύο προηγούμενα, δεν αφήνει καμία ευοίωνη προοπτική για να βελτιωθεί, έστω και ελάχιστα, η κατάσταση. Η οικονομική κρίση και η συνειδητή ανικανότητα και αποτυχία των αλλεπάλληλων μνημονιακών κυβερνήσεων ανοίγουν ακόμη περισσότερο τον εφιαλτικό δρόμο της ανέχειας και της εξαθλίωσης για ολοένα και αυξανόμενο αριθμό Ελλήνων.
Γιώργος Μάστορας