Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ



Ο επταετής μνημονιακός δρόμος της Χώρας έχει εξασφαλίσει σ’ αυτήν όλες τις αρνητικές και θλιβερές πρωτιές. Το πιο πρόσφατο «παράσημο» πρωτιάς αφορά (και πάλι) την ανεργία, και μάλιστα με τη βούλα της Eurostat.
Στο 23% μετρήθηκε τον Οκτώβριο η ανεργία στη χώρα μας, με δεύτερη την Ισπανία με 18,4%, όταν στην ΕΕ των 28 παρέμεινε τον Δεκέμβριο σταθερή στο 8,2% και στην Ευρωζώνη στο 9,6%! Τα χαμηλότερα ποσοστά έχουν η Τσεχία με 3,5% και η Γερμανία με 3,9%. Ειδικότερα, στην Ελλάδα το ποσοστό της ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 19,2% και στις γυναίκες στο 27,7%.
Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (44,2%), στην Ισπανία (42,9%) και στην Ιταλία (40,1%) και τα χαμηλότερα στη Γερμανία (6,5%). Τον Δεκέμβριο η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 20,9% και στην ΕΕ στο 18,6%. Συνολικά, τον Δεκέμβριο καταγράφονται 20,065 εκατ. άνεργοι στην ΕΕ και 15,57 εκατ. στην Ευρωζώνη.
Να σημειωθεί ότι η μια στις δύο προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (τρίμηνα, τετράμηνα, κ.α.). Τα στοιχεία του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ είναι σοκαριστικά:
  • Κάθε άνεργος είναι άνεργος περισσότερο από 2,5 έτη.
  • Σε 350.000 οικογένειες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος.
  • Η μακροχρόνια ανεργία (πάνω από 12 μήνες) κινείται στο 73%.
  • Η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους και τις νέες (18 – 24 ετών), όπου ο ένας στους δύο είναι άνεργος.
  • Οι 9 στους 10 ανέργους βρίσκονται στο περιθώριο και δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε ως επίδομα ανεργίας ούτε ως επιδότηση απασχόλησης.
  • Η πραγματική ανεργία στερεί από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 7 δισ. ευρώ.
  • Θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια (έως το 2036) ώστε η ανεργία να επιστρέψει στο 7,3% του Μαΐου του 2008, πριν αρχίσει η οικονομική κρίση.
Όλα αυτά, βεβαίως, αποτελούν τα απολύτως αναμενόμενα αποτελέσματα της εφαρμογής των τριών Μνημονίων στην Πατρίδα μας, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε μια συνεχιζόμενη όξυνση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Τα Μνημόνια όχι μόνο δεν έβαλαν την Ελλάδα «στον σωστό δρόμο», αλλά αντιθέτως παγίωσαν μια κατάσταση εξαθλίωσης και φτωχοποίησης, η οποία δεν δείχνει το παραμικρό σημείο ανάκαμψης. Αντιθέτως, η ολοένα και πιο πιθανή έλευση ενός ακόμη (τέταρτου) Μνημονίου δείχνει ότι το μόνο περιθώριο αλλαγής στην ήδη δυσχερή κατάσταση είναι προς το ακόμη χειρότερο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ