Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ ΚΡΕΜΑΜΕΝΟΙ... ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ



Στις 2 Απριλίου επιστρέφουν στην Χώρα μας οι επικεφαλής του κουαρτέτου (πρώην τρόικα) και θα συνεχίσουν την δουλειά τους με ορίζοντα το ορθόδοξο Πάσχα. Είναι πολύ πιθανόν, όπως έχουμε ξαναγράψει, να μαζεύονται μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα οι βουλευτές της Κυβέρνησης και να ψηφίζουν «δαγκωτό» τα μέτρα με τις βαλίτσες στα χέρια, όπως ψήφισαν το Μνημόνιο παραμονή του Δεκαπενταύγουστου πέρυσι. Με την διαφορά ότι τότε ήταν πολλοί, και με την συνδρομή όλου του «συνταγματικού τόξου», ενώ τώρα πρέπει να δουν αν μπορούν οριακά να περάσουν τα μέτρα με την ισχνή πλειοψηφία των 153 και με τους κυβερνητικούς βουλευτές να μην τολμούν να εμφανιστούν πουθενά, γιατί γνωρίζουν τι τους περιμένει από την έκφραση της λαϊκής οργής.
Ίσως αυτό να έχει κατά νου ο Σόιμπλε, όταν λέει πως «πρέπει να αναζητηθεί τρόπος να ικανοποιηθούν αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι», αν τυχόν υπάρξει υπόνοια κινδύνου να μην περάσουν τα μέτρα από την Βουλή. Ποιος μπορεί να είναι αυτός ο τρόπος; Να σπάσουν το πακέτο και ν΄αφήσουν κάποια μέτρα για την επόμενη φάση, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορεί να πανηγυρίζει ότι η «σκληρή διαπραγμάτευση» που έκανε, πέτυχε. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση αναζητά συμφωνία πάση θυσία, όχι επειδή στην συνέχεια θα καταπιαστούν με το χρέος, που έχει σημασία μόνο για το «πρεστίζ», όπως δήλωσε ο Σόιμπλε, ούτε γιατί θα δοθεί ένα μήνυμα σταθερότητας μπας και αρχίσουν να εισρέουν οι διάφορες υποτιθέμενες επενδύσεις, αλλά γιατί τον Ιούνιο πρέπει να καταβληθεί δόση του δανείου, οπότε τότε θα βρεθεί σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.
Αν η συμφωνία που θα επιτευχθεί περιέχει κάποιες υποχωρήσεις του κουαρτέτου από τις αρχικές του θέσεις, αυτό θα συνοδεύεται από ρήτρες επιστροφής στα ίδια θέματα σε επόμενες αξιολογήσεις. Δηλαδή, θα συμφωνηθεί κάποια πράγματα να επανεξεταστούν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, υπό το πρίσμα της επίταξης των γενικών στόχων του Μνημονίου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η συμφωνία που θα κλείσει τώρα, θα περιλαμβάνει τον εφιαλτικό Αρμαγεδδώνα του νέου αντιασφαλιστικού εκτρώματος Κατρούγκαλου και τα νέα ακόμη σκληρότερα φορολογικά μέτρα. Ο λογαριασμός του Μνημονίου δεν βγαίνει διαφορετικά. Και εννοείται βεβαίως ότι αυτά τα μέτρα δεν θα είναι τα τελευταία, αλλά ένας ακόμη σταθμός στο ατελείωτο ταξίδι προς το ξεπούλημα της Χώρας και την εξαθλίωση των Ελλήνων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ