Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ!



Οι συνταξιούχοι αποτελούν έναν από τους κλάδους εκείνους, οι οποίοι νιώθουν τόσο έντονα στο πετσί τους τα αποτελέσματα των Μνημονίων ώστε να βρίσκονται στα όρια της φτωχοποίησης.
Ένας στους δύο συνταξιούχους λαμβάνει σύνταξη μικρότερη από το όριο της φτώχειας, που βρίσκεται στα 665 ευρώ.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι αλλεπάλληλες περικοπές συντάξεων έχουν οδηγήσει στην απόγνωση μεγάλη μερίδα συνταξιούχων.
Ενδεικτικά της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ). 
Συγκεκριμένα:
  • Έξι στους 10 συνταξιούχους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, και μάλιστα το 44,8% των συνταξιούχων κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας, των 665 ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς, 1.200.000 άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το ποσό των 665 ευρώ, η οποία αποτελεί –σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή- το σταθερό όριο σχετικής φτώχειας.
  • Το 52% των νοικοκυριών στην Χώρα, λόγω της υψηλής ανεργίας και της φτώχειας που προκαλούν τα Μνημόνια, ζει από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών του.
  • Από 20% έως και άνω του 50% μειώθηκαν οι συντάξεις των ήδη συνταξιούχων, μέσα από 13 συνεχείς ειδικές ή άλλες πρόσθετες εισφορές – περικοπές, οι οποίες επιβλήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Αν και οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί τις 13 μνημονικές περικοπές, τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν από τα ελλείμματα, τα οποία φέτος θα κινηθούν κοντά στα 4 δισ. ευρώ, συνολικά.
Και όμως, το κακό δεν σταματά εδώ, καθώς θα υπάρξει και συνέχεια, με τον περιβόητο αυτόματο «κόφτη» να βρίσκεται προ των πυλών. Οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζονται κατά σειρά ετών, απ΄όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, ως ένα περιττό βάρος το οποίο δεν έχει λόγο ύπαρξης και γι αυτό πρέπει να αφανισθεί.
Οι συνεχείς αφαιμάξεις των απολαβών που δικαιούνται, λόγω των κόπων μιας ζωής, έχει ως σκοπό την τελική εξόντωσή τους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ