Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ


Οι παλαιότεροι θα θυμούνται -τον μακαρίτη σήμερα- Νίκων Αρκουδέα. Αστυνομικός διευθυντής Αθηνών στα μέσα της 10ετίας του 80,Αττικάρχης,διοικητής των ΜΑΤ,και για ένα διάστημα Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. ΠΑΣΟΚ μέχρι μυελού οστέων, έμεινε στην ιστορία για την ανικανότητά του να αντιμετωπίσει τους αναρχικούς,που καταλάμβαναν το Χημείο,και τα "έσπαγαν", με την πρώτη ευκαιρία.
Ήταν τόσο ανίκανος,αφού ρωτούσε τους..αναρχικούς για το τι πρέπει να κάνει,όταν ξεσπούσαν επεισόδια.Ο κόσμος τον είχε πάρει "στο ψιλό". Μέχρι και σύνθημα είχε βγει τότε: "Αλλαγή δεν γίνεται χωρίς τον Αρκουδέα.Αυτός δεν είναι άνθρωπος είναι μια ιδέα". Ο καλοκάγαθος και συμπαθής κατά τα λοιπά ,μακαρίτης σήμερα Νίκων, παρέμεινε για χρόνια σε ηγετικές θέσεις στην Αστυνομία. Είπαμε.Ήταν ΠΑΣΟΚ. Και αυτό τότε σήμαινε πολλά για να αναρριχηθείς στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.
Τα χρόνια πέρασαν.Σήμερα αυτά τα  πράγματα δεν υπάρχουν. Σήμερα οι καλύτεροι επανδρώνουν τις ηγετικές θέσεις της ΕΛ.ΑΣ, (και του ευρύτερου δημοσίου τομέως). Σήμερα οι ικανότεροι είναι αυτοί που παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις,με αμεροληψία, χωρίς καμιά διάθεση "γλειψίματος" στους πολιτικούς τους προϊσταμένους,χωρίς καμιά διάθεση διαχωρισμού των πολιτών με βάση τα πολιτικά τους φρονήματα,με εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους, και στους άνδρες τους.
Σήμερα τη δημόσια  ασφάλεια, την εξασφαλίζουν άνθρωποι, που όταν παίρνουν αποφάσεις, κανείς δεν γελά μαζί τους,ούτε τους "σιχτιρίζει". Τους σέβονται όλοι.Τους εκτιμούν.Πίνουν νερό στο όνομα τους.
Πιο πολύ από όλους όμως, ίσως τους εκτιμά ο μακαρίτης ο Αρκουδέας. Βλέπει από εκεί ψηλά που βρίσκεται, πως "όλα τριγύρω αλλάζουνε,και όλα τα ίδια μένουν".
Πάντως, μετά από τέτοιου είδους αποφάσεις,για "απαγορεύσεις συγκεντρώσεων", πολλοί βάζουν υποψηφιότητα για να γίνουν σύνθημα..Τελικά ,η ζωή κύκλους κάνει.

Υ.Γ Στην εικόνα, ο αξέχαστος παλιός, και εξαίρετος ηθοποιός Νικήτας Πλατής. Ένας από τους χαρακτηριστικούς του ρόλους,  ήταν του αξιωματικού της Αστυνομίας Πόλεων στην ταινία "Φωνάζει ο κλέφτης". Στην ταινία αυτή, σε κάποια στιγμή,ένας κλέφτης και απατεώνας, τον πιέζει φορτικά για να "ενοχοποιήσει" έναν αθώο,με έμμεσες και άμεσες απειλές για αναφορά του, προς τους πολιτικούς του προϊσταμένους.. Η απάντηση ήταν: "Βρε άι στο διάολο,που θα μας πεις πως να κάνουμε την δουλειά μας".
Οι κακεντρεχείς θα πουν πως τέτοιου είδους απαντήσεις δίνονται μόνο στον κινηματογράφο.Ίσως να έχουν και δίκιο.
Τ.Ο ΤΡΙΚΑΛΩΝ