Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ - ΒΙΝΤΕΟ



Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς τοποθετήθηκε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σχετικά με την ακρόαση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Κυριτσάκη.
Ο Συναγωνιστής κατήγγειλε όλες τις παράνομες ενέργειες που διατελούνται όλα αυτά τα χρόνια επί προεδρίας Κυριτσάκη, αλλά και παλαιότερα που ως αποτέλεσμα έχουν τα καρτέλ και οι πολυεθνικές να κατακλέβουν τον Έλληνα πολίτη.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:
Κυρία Πρόεδρε, εκτός των άλλων αν θέλετε, έχοντας μια περιπαικτική διάθεση χιούμορ, δηλαδή, πάντα καλοπροαίρετα, θέλω να πω ότι σας βλέπω πολύ φρέσκο για να κοιμόσαστε έξι χρόνια δύο η ώρα την νύχτα και σας βλέπω και στην πένα για να ζείτε μόνο με την σύνταξή σας. Θέλω να πω ότι η στάση σας ως Προέδρου, επειδή είπατε στην αρχή ότι συμπαθείτε κάποιες τάξεις, είναι στάσεις συμπάθειας ή αντιπάθειας. Γιατί μιλήσατε για διάφορες τάξεις, ότι είναι συμπαθής αυτή η τάξη. Δηλαδή μήπως κάποιες τάξεις είναι πιο συμπαθείς; Εν πάση περιπτώσει είπατε ότι το 4% της Millenium της Τράπεζας είναι αμελητέα ποσότητα. Δηλαδή, είπατε ότι το 4% της τραπεζικής αγοράς είναι μια αμελητέα ποσότητα. Αν αυτό το 4% το μετατρέψετε κ. Πρόεδρε σε ευρώ είναι ένα δυσθεώρητο ποσό. Δηλαδή έχετε πάθει ανοσία με τα ποσά και τα ευρώ στην επιτροπή σας; Εγώ θα σας μιλήσω με εμπειρία τριακονταετή πάνω στην αγορά και ως εργαζόμενος αλλά και ως επιχειρηματίας.
Κύρια Πρόεδρε, έρχομαι να καταθέσω τις σκέψεις και τα ερωτήματα εμού και του Κινήματός μας, πιστεύω, όμως, ερωτήματα και πολλών άλλων Ελλήνων πολιτών τους οποίους εκπροσωπώ στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εχοντας κάνει μια έρευνα για την δράση της επιτροπή σας, την επιτροπή ανταγωνισμού, έχω μπροστά μου πλειάδα δημοσιευμάτων του ημερησίου και περιοδικού Τύπου με τίτλους όπως: «Τι κάνει η επιτροπή ανταγωνισμού; Πάρτι παρεμβάσεων από πολυεθνικές». Άλλος τίτλος: «Υπάρχει λύση: επιβάλετε πρόστιμα και εισπράξτε τα άμεσα». Επίσης, αυτό που έχει απόλυτα σχέση και συνάφεια με την επιτροπή σας, κ. Κυριτσάκη, διαβάζω «ενώσεις καταναλωτών καταγγέλλουν άνοδο αντί για πτώση των τιμών στα χρόνια της κρίσης» και δεν θα συνεχίσω, για την οικονομία του χρόνου, παρά θα προσθέσω δημοσίευμα του Μαΐου του 2015 «Πάρτι με την ανοχή των ελεγκτικών αρχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεγάλη εταιρεία εμπορίας φιαλών υγραερίου». Το αρχείο αυτό, μικρό αλλά χαρακτηριστικό, το καταθέτω στο Προεδρείο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Να έρθω σε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφού πρώτα τονίσω ότι σε συνέντευξή του ο κ. Κυριτσάκης, την Άνοιξη του2012, είχε πει επί λέξει ότι «η επιτροπή ανταγωνισμού μπορεί να δουλέψει μόνο με επώνυμες καταγγελίες». Έχουμε, λοιπόν, συγκεκριμένες, επώνυμες καταγγελίες που η εξέλιξή τους κι η ολιγωρία της επιτροπής ανταγωνισμού, καθώς και άλλες ενέργειές της που θα ακούσετε παρακάτω, μας δίνουν το δικαίωμα να φανταστούμε ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Επειδή, όμως, εγώ θα είμαι συγκεκριμένος και δεν θα σταθώ στο φαντασιακό, να σας πω δύο τρεις περιπτώσεις χαρακτηριστικές και πραγματικές.
  • 1 Ιουλίου του 2012 υπάρχει επίσημη καταγγελία της εταιρείας ΔΓ Κουτσοδήμος κατά της εταιρείας DIAGEO - Εμπορία αλκοολούχων ποτών με ηγετική θέση στην αγορά. Η επιτροπή αποφασίζει να κάνει έφοδο, έλεγχο δηλαδή, στην DIAGEO και για διασταύρωση στοιχείων στον αντιπρόσωπό της Χάλαρη, κι ομοίως σε αντιπρόσωπο εταιρεία ΝΕΚΤΑΡ Α.Ε. Αποτέλεσμα; Η DIAGEO δεν δίνει κανένα στοιχείο. Κακόβουλο ερώτημα; Ενημερωμένη η DIAGEO;
Στην εταιρεία Χάλαρης ακριβώς τα ίδια. Στην ΝΕΚΤΑΡ, όμως, Α.Ε., βρίσκονται όλα τα ενοχοποιητικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την επώνυμη καταγγελία Κουτσοδήμου, κι όταν η εταιρεία ΝΕΚΤΑΡ διαπιστώνει ότι υπάρχουν τόσες παραβάσεις καταθέτει στην επιτροπή ανταγωνισμού και αυτή καταγγελία κατά της DIAGEO, τον Απρίλιο του 2013. Δηλαδή, εδώ και 3,5 χρόνια έχουμε δύο επίσημες καταγγελίες κατά της DIAGEO, δεν έχει βγει κανένα πόρισμα, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο πρόστιμο, αυτά που χάνει, δηλαδή, το ελληνικό κράτος να είναι πάνω από 50 εκατ. ευρώ.
  • Δεύτερη περίπτωση, καταγγελία της εταιρείας ΘΕΣΠΙΣ στις 7-2-2014 κατά της εταιρείας ΑΜΒΥΞ δηλαδή πάλι αλκοολούχα. Και αυτή έχει κλείσει δύο χρόνια από την ημέρα που κατετέθη και αυτή έχει ακριβώς τις ίδιες παραβάσεις με την DIAGEO, υπόθεση καρμπόν δηλαδή. Και το ερώτημα παραμένει: Γιατί δύο χρόνια τώρα δεν έχει βγει τίποτα από μια ακόμα επώνυμη καταγγελία; Η οποία κατετέθη την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο που ο κ. Κυριτσάκης έλεγε ότι η επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να δουλέψει μόνο με επώνυμες καταγγελίες;
  • Καταγγελία ΑΘΗΝΙΩΤΗ ΑΕ, αντιπροσώπου ζυμαρικών στην Λέσβο κατά εταιρείας ζυμαρικών που και αυτή κλείνει τρία χρόνια. Η καταγγελία αυτή έγινε μια μέρα πριν από την καταγγελία της ΘΕΣΠΙΣ στις 6-2-2014. Δεν έχουμε κι εδώ κανένα αποτέλεσμα. Τρία χρόνια στα ντουλάπια του ανταγωνισμού.
Κι ερχόμαστε στο σκάνδαλο που μας λέει πολλά. Έχουμε μια υπόθεση, καταγγελία στις 9-7-2013, της εταιρείας ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΗΣ ΑΕ, αντιπροσώπου διαφόρων εταιρειών στο Ηράκλειο Κρήτης κατά της εταιρείας ΔΙΜΚΑ ΑΕ πετρογκάζ, είδη κατασκήνωσης κτλ. Ακούστε, λοιπόν, τι ακριβώς συμβαίνει. Χρεώνεται στην υπάλληλο κ. Χαρίτου για έλεγχο μετά από ένα χρόνο και όταν υποθέτω ήταν έτοιμη η κ. Χαρίτου να εκδώσει πόρισμα ή να ολοκληρώσει εν πάσει περιπτώσει την έρευνα, της αφαιρείται η υπόθεση και χρεώνεται σε άλλην υπάλληλο την κ.Πίτη για να ξεχρεωθεί μετά από 12 μήνες από την κ.Πίτη και να δοθεί και πάλι στην κ. Χαρίτου. Σήμερα, έχουν περάσει τρία χρόνια, η υπόθεση είναι στο άγνωστο και ξαναέχει χρεωθεί στην κ.Πίτη.
Πινγκ-πονγκ υπόθεση, χρονοτριβείτε ύποπτα να προσθέσω εγώ, και όλα αυτά εν γνώσει πιστεύω του κ. Κυριτσάκη, διότι αν δεν είναι σε γνώση του, είναι ένας επιπλέον λόγος να είναι ακατάλληλος για την επιτροπή. Και μη μου πείτε για έλλειψη προσωπικού Δόξα τω Θεώ 120 άτομα απ’ όσο γνωρίζω έχετε ως προσωπικό. Η επιτροπή ανταγωνισμού είναι η μόνη υπηρεσία που δεν μείωσε το προσωπικό της, αλλά αντιθέτως το άφησε και για τον λόγο αυτό προχώρησε σε αγορά νέων κτηριακών εγκαταστάσεων.
Να ρθούμε σε άλλες περιπτώσεις. Εταιρείες με σωρεία παραβάσεων καταδικάστηκαν τελεσίδικα, διότι πρέπει να έχουν και καταδίκες. Εταιρείες όπως Nestle ΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια 3Ε, Σ/Μ οι περισσότερες αλυσίδες, Πτηνοτροφεία, Φαρμακευτικές Εταιρείες, Γαλακτοβιομηχανίες και ούτω κάθε εξής. Τι συμβαίνει με αυτά τα πρόστιμα;
Έχω στα χέρια μου την τελεσίδικη απόφαση κατά της Nestlé όπου πέρα του προστίμου αναφέρεται ότι για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης υποχρεούται η εταιρεία να καταβάλει 15.000 ευρώ. Προσέξτε 15.000 ευρώ για κάθε μέρα. Κι εσείς τι κάνετε για να διασφαλίσετε ότι η αμαρτωλή Nestle και λέω αμαρτωλή, γιατί ξέρουμε πως αυτή η πολυεθνική εκμεταλλεύεται φτωχούς καλλιεργητές ανά τον κόσμο χρησιμοποιώντας και παιδιά σκλάβους. Τι κάνετε, λοιπόν;
Ακούστε, κυρίες και κύριοι, το απίθανο: Στέλνετε ερωτηματολόγιο μια φορά τον χρόνο στο οποίο πρέπει να απαντήσει αναλυτικά η εν λόγω εταιρεία. Κι εγώ σας λέω ότι οι πολυεθνικές και τα καρτέλ συνεχίζουν να κοροϊδεύουν την επιτροπή σας, το ελληνικό κράτος και την ελληνική δικαιοσύνη. Κι εγώ σας λέω ότι στέλνουν ως επί το πλείστον απαντήσεις ψευδείς κι εσείς δεν πραγματοποιείτε καμία διασταύρωση.
Πώς γνωρίζετε ότι λένε αλήθεια; Ρωτώ και πάλι, γίνεται κάποιος έλεγχος στα ερωτηματολόγια; Στέκεστε καλή τη πίστη σε αυτό και προχωράτε σε άλλες υποθέσεις; Δηλαδή για να μιλάμε ξεκάθαρα. Μια παρανομούσα εταιρεία καθαρίζει με ένα πρόστιμό άπαξ και όλα καλά και καμωμένα; Και να προσθέσω κ. Κυριτσάκη σύμφωνα με τον νόμο 3959 του 2011 περί Ανταγωνισμού οι καταδικαστικές προτάσεις έχουν και ποινικό χαρακτήρα. Έχετε πράξει από πλευράς σας τα δέοντα ώστε να κινηθεί και η ποινική διαδικασία εναντίον των παρανομούντων; Γιατί και νομικός είστε, πρώην Αεροπαγίτης και στην επιτροπή σας συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Δηλαδή, ο μέσος όρος που χρειάζεται για να βγει μια απόφαση καταδικαστική ή μη είναι τέσσερα και μισό έτη. Επίσης, σε υποθέσεις η επιτροπή κάνει και 18 μήνες να συνεδριάσει μετά την κατάθεση της καταγγελίας.
Μην μας κοροϊδεύετε. Η Nestle θα έπρεπε ήδη να έχει πληρώσει εκατομμύρια ευρώ. Και να εξηγήσω στους κυρίους συναδέλφους τι σημαίνει πρακτικά ο μέσος όρος 4,5 χρόνια. Οι εταιρίες που καταδικάζονται οριστικά για τις παραβάσεις τους συνεχίζουν να ασκούν τις ίδιες πρακτικές για τις οποίες είναι υπόδικες γνωρίζοντας ότι θα παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την ενδεχόμενη καταδίκη τους. Στο διάστημα αυτό της πενταετίας, γιατί επιπλέον χρειάζεται ένα εξάμηνο για την έκδοση της απόφασης, οι εταιρείες έχουν υπερκαλύψει τα πρόστιμα από τα κέρδη τους κι έχουν προετοιμαστεί για την δράση τους, δηλαδή για νέες παραβάσεις, έχοντας και την εμπειρία της προηγούμενης καταγγελίας. Να πω μια ατάκα από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο που έχει σημασία για την συζήτηση που διεξάγει η επιτροπή μας σήμερα: «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη».
Κ. Κυριτσάκη, Λόγω της δράσης σας και της υπόπτου, προσθέτω, ολιγωρίας σας, των καθυστερήσεων που γίνονται μετά από επώνυμες καταγγελίες, χωρίς να ενεργείτε και να παίρνετε δίκαιες αποφάσεις, φανταστείτε τι πιέσεις δέχεται ο απλός καταναλωτής και τι πιέσεις δέχονται οι καταγγέλλοντες από τα μεγαθήρια που λέγονται πολυεθνικές και αναγκάζονται να υποκύψουν σε ωμούς εκβιασμούς και οικονομικές εξοντώσεις. Σύντομα θα φέρουμε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αλλά και στην Ολομέλεια όλα τα στοιχεία συγκεκριμένης εκβίασης αντιπροσώπων από πολυεθνική καταδικασθείσα και στο παρελθόν που αναγκάζει με τρόπο νομιμοφανή αλλά στην ουσία παράνομο να αποδεχτεί ψιχία το 20% π.χ. από την αποζημίωση που δικαιούται λόγω οικονομικών δυσκολιών τον καιρό της κρίσης.
Τελειώνω, κ. Κυριτσάκη, θέλοντας να σας κάνω γνωστό το ότι γνωρίζουμε. Ας το γνωρίζουν όμως και οι κυρίες – κύριοι συνάδελφοι. Δηλαδή, παρατηρήθη το φαινόμενο σε πολύ μεγάλες υποθέσεις, (ονόματα εταιρειών είναι στην διάθεσή μου), εσείς ως Πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά γιατί είστε νομικός ότι η επιτροπή σας κατ’ ουσίαν ήταν άκυρη επειδή δεν είχε ανανεωθεί η τοποθέτηση των μελών της, βιαστήκατε να υπογράψετε αποφάσεις καταδικαστικές, πλασαριστήκατε ως αδέκαστος την στιγμή που γνωρίζατε ότι οι υποθέσεις αυτές θα εκπέσουν όπως και εξέπεσαν στο διοικητικό εφετείο ως άκυρες.
Δώσατε κατ’ ουσίαν παράταση πάνω από 5 χρόνια στις μεγάλες αυτές εταιρείες και πολυεθνικές, ενώ θα μπορούσατε να περιμένετε δύο μήνες και οι αποφάσεις σας να ήταν καθ’ όλα νόμιμες. Γεννάται το εύλογο ερώτημα: τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Εγκληματική άγνοια; Δεν το πιστεύω… ή κάτι άλλο;
Και τελειώνω με το ερώτημα όχι πλέον στον κ. Κυριτσάκη, αλλά ερώτημα προς τους συναδέλφους της κυβερνώσας παράταξης: Γιατί δεν αλλάξατε τους υπευθύνους από την επιτροπή ανταγωνισμού και συνεχίζετε να τους κρατάτε; Γιατί δεν αναζητάτε από τις επιχειρήσεις που τιμωρούνται και εννοώ η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς, τις επιχειρήσεις που τιμωρούνται για αναγνωρισμένη πρακτική καρτέλ, τα χρήματα που ωφελήθηκαν αυτές με τον νόμο για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα; Επιπροσθέτως, ερώτημα προς το υπουργείο Ανάπτυξης, υπάρχει έργο κι έλεγχος στην νεοδημιουργηθήσα διεύθυνση Θεσμών και Διαφάνειας ή μένουμε στην ταμπέλα και στους διορισμούς;
Τέλος, η επιτροπή επέβαλε πρόστιμα της πλάκας σε εταιρείες γάλακτος, επίσης, έκανε τα ίδια στο καρτέλ των δήθεν χρεοκοπημένων πτηνοτρόφων ενώ στο καρτέλ των καυσίμων και ιδίως με το πετρέλαιο θέρμανσης δεν ασχολήθηκε ποτέ. Όπως, επίσης, δεν ασχολήθηκε ποτέ με το καρτέλ των εμπορικών τραπεζών, όπου γίνονται «συμφωνίες κυρίων» για την διαμόρφωση των επιτοκίων και των χρεώσεων εντός ορίων ώστε να εμφανίζεται ένας μαϊμού ανταγωνισμός.
Κ. Κυριτσάκη, Γνωρίζουμε ότι είστε προσωπική επιλογή του νυν αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Χατζηδάκη. Επίσης, γνωρίζουμε από τον περιοδικό Τύπο ότι διευθυντής σας είναι ο επί δύο χρόνια σύμβουλος του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό και μόνο μας λέει πολλά. Και εννοώ το επώνυμο Μητσοτάκης. Δημιουργείται, λοιπόν, το ερώτημα κ. Κυριτσάκη, τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτήν την αμαρτωλή, να το πω έτσι μετά από όλα αυτά, επιτροπή;
Κυρίες και κύριοι, Η κυβέρνηση, αν είναι κυβέρνηση αυτόβουλη και όχι κυβέρνηση των "Yes men" των Βρυξελλών, μπορεί να ενεργοποιήσει άμεσα την νομοθεσία για τις επιχειρήσεις που τιμωρούνται για πρακτικές καρτέλ και παραβιάζουν ταυτόχρονα τον νόμο για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα;
Μπορεί να πάει τους εγκληματίες που έστηναν και στήνουν επί χρόνια την αγορά και μας ληστεύουν, στην φυλακή, και να πάρει πίσω τα κλεμμένα;
Η κυβέρνηση αν πραγματικά θέλει, μπορεί να ενεργοποιήσει νομοθεσία σχετικά με την παράβαση ανταγωνισμού και για μαύρο χρήμα και κατ’ αυτόν τον τρόπο, όλα τα κέρδη μιας εταιρείας που συλλαμβάνεται να παραβιάζει τον νόμο και το δίκαιο του ανταγωνισμού, αφού θα χαρακτηριστούν προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας. Έτσι, θα ωφεληθεί η ελληνική πολιτεία και θα ανακτήσει πόρους και αξιοπρέπεια. Αν έχετε την διάθεση που πολύ αμφιβάλω να κτυπήσετε τα καρτέλ θα ωφελήσετε την κοινωνία και με σημαντικότερο αποτέλεσμα και όφελος την μείωση των τιμών στα καταναλωτικά προϊόντα.
Με προσχηματικές επιτροπές, που δεν παρακολουθεί κανείς και κανένα ουσιαστικό όφελος δεν έχουν για την κοινωνία γινόσαστε προστάτες και εσείς των προστατών, των οικονομικών συμφερόντων των πολυεθνικών και των καρτέλ που κατακλέβουν τον ελληνικό λαό.