Επιστημονική έρευνα γονιδίων αποδεικνύει την προέλευση της Αγροτικής Επαναστάσεως και της απαρχής της αγροτικής οικονομίας, εν αντιθέσει με την προηγούμενη κατάσταση των τροφοσυλλεκτών, από την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από 30 ξένους και 10 Έλληνες επιστήμονες διεξήγαγε επίπονες έρευνας που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America».
Η επίκουρη καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου, δήλωσε σχετικά: «Την τελευταία πενταετία, με τη ραγδαία εξέλιξη της παλαιογενετικής έρευνας, η μία δημοσίευση διαδέχεται την άλλη, που αναθεωρεί ή επιβεβαιώνει παλαιές και πρόσφατες θεωρίες. Η πρόσφατη όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι οι πρώτοι Βορειοευρωπαίοι αγρότες ήταν μετανάστες από το Αιγαίο, δείχνει ταυτόχρονα ότι ο δρόμος της μετανάστευσης προς την Ευρώπη παραμένει ίδιος επί εκατοντάδες αιώνες, με την Ελλάδα να αποτελεί σταυροδρόμι. Και μια τρίτη διαπίστωση που απασχολεί τους ερευνητές περισσότερο από έναν αιώνα: Τελικά, μετακινούνταν οι άνθρωποι μεταφέροντας τις ιδέες».
Η παλαιογενετική μελέτη με γονιδιακή ανάλυση βασίστηκε στην αλληλούχιση ολόκληρου DNA νεολιθικών σκελετών από τρεις διαφορετικές ελληνικές αρχαιολογικές θέσεις (Παλιάμπελα Κολινδρού, Ρεβένια Κορινού και Κλείτο Κοζάνης) καθώς και σε γενετικό υλικό από τη θάλασσα του Μαρμαρά.
Όπως αναφέρει η έρευνα οι πρώτοι αυτοί αγρότες είχαν με σκούρα μάτια, λευκό δέρμα και με δυσανεξία στη λακτόζη και τη γλουτένη και μετέδωσαν την έννοια της μόνιμης εγκατάστασης, την εξημέρωση ζώων και φυτών, που οδήγησαν σε βαθιές κοινωνικές αλλαγές συμπεριλαμβανομένων της αύξησης του πληθυσμού, της εμφάνισης νέων ασθενειών, της δημιουργίας των πόλεων.