Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ: ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΝΕΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ



Το τραγικό αποτέλεσμα μιας ακόμη έρευνας έρχεται για να επιβεβαιώσει την απίστευτα δυσχερή θέση στην οποία έχει έρθει η Πατρίδα και ο Λαός στην εποχή των Μνημονίων.
Έτσι, λοιπόν, τον δρόμο της μετανάστευσης στο εξωτερικό φαίνεται ότι επιλέγουν τρεις στους τέσσερις νέους ηλικίας 18-35 ετών, οι οποίοι δηλώνουν απογοητευμένοι από την κατάσταση που επικρατεί στην Χώρα έπειτα από επτά χρόνια Μνημονίου. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία – σοκ, τα οποία αναδεικνύει η ετήσια έρευνα για τις δαπάνες και το εισόδημα των νοικοκυριών της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) για το 2016 που πραγματοποίησε η εταιρία Marc και καταγράφει την κατάρρευση της μεσαίας τάξης της Χώρας.
Εκτός από την τάση φυγής εκτός συνόρων που καταγράφεται στο 67,7% της νέας γενιάς, το φαινόμενο της οικονομικής μετανάστευσης έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς το 9,7% των νοικοκυριών (1 στα 10) δηλώνει ότι είχε τουλάχιστον ένα μέλος που μετανάστευσε στο εξωτερικό για να βρει εργασία. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερες από 400.000 οικογένειες.
Ο αριθμός αυτός συγκλίνει με τα επίσημα στοιχεία των στατιστικών Αρχών, όπου υπάρχει η εκτίμηση της μετανάστευσης περισσότερων από 500.000 Ελλήνων πολιτών από την απαρχή της κρίσης (427.000 την περίοδο 2008-2013).
Τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας φανερώνουν την εφιαλτική πραγματικότητα που βιώνει η Ελληνική οικογένεια: Το 75% των Ελλήνων υπέστη μείωση εισοδήματος σε σχέση με το 2015 και το 35% των πολιτών ζει με εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ ετησίως. Την ίδια στιγμή ο φόβος κυριαρχεί σ’ ένα στα τέσσερα νοικοκυριά, καθώς βλέπει τον κίνδυνο να χάσει την περιουσία του λόγω χρεών, φορολογίας και οικονομικής αδυναμίας να ανταπεξέλθει.
Ταυτόχρονα, σχεδόν οι μισές οικογένειες δηλώνουν ως κύρια πηγή εισοδήματος την σύνταξη των ηλικιωμένων μελών τους, ενώ ένα στα πέντε νοικοκυριά έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και για το 30% των νοικοκυριών έχουν «κοκκινίσει» οι υποχρεώσεις τους στις τράπεζες.
Τέλος, σχεδόν 1.100.000 νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια τουλάχιστον ένα άτομο σε ανεργία, ενώ από το σύνολο των ανέργων μελών των νοικοκυριών, μόνο το 9,5% λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Τα στοιχεία της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ έρχονται να προστεθούν κι αυτά στο βουνό των συσσωρευμένων προβλημάτων που ταλαιπωρούν το Έθνος μας, ως επακόλουθο των όσων τα Μνημόνια έχουν επιφέρει στο καταστροφικό πέρασμά τους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ