Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Ο «Μύλος των ξωτικών» και τα Ελληνικά Χριστούγεννα


Ζούμε σε εποχές παρακμής αναμφίβολα. Παρακμής όχι μόνο οικονομικής, αλλά και κοινωνικής. Οικονομική παρακμή είχαμε πολλές φορές στην νεώτερη ιστορία της χώρας μας. Περάσαμε δύσκολα χρόνια που τα ακούμε σήμερα σαν ιστορίες από τους μεγαλύτερους. 

Και όμως, μέσα σε αυτά τα δύσκολα χρόνια τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων ξυπνούσε η παράδοση και ο πολιτισμός μας. Και το "ξύπνημα" της παράδοσης μας και του πολιτισμού μας, ήταν αυτό που βοηθούσε τον λαό μας να πάρει κουράγιο,να ενωθεί και να προχωρήσει.

Τα χρόνια πέρασαν. Ήρθαν οι εποχές της οικονομικής ευμάρειας,της παγκοσμιοποίησης, και της πολυπολιτισμικότητας..

Το βλέπουμε κάθε χρόνο γύρω μας..Όλα άλλαξαν.Αρχίζοντας από τις επιγραφές, που  πλέον δεν γράφουν "Καλά Χριστούγεννα"..αλλά ' Merry Cristhmas",από το παιδικό τραγούδι "Τρίγωνα κάλαντα" που έγινε "gingle bells". Από την σεπτή και ταπεινή μορφή του Aγίου Βασιλείου, που αγαπούσε τα παιδιά και τους άνοιγε σχολεία για να τους χαρίσει την γνώση -το ύψιστο δώρο-  που αντικαταστάθηκε από μια χαριτωμένη μορφή διαφήμισης της Κόκα-Κόλα που κάποτε φορούσε πράσινα,αλλά για διαφημιστικούς λόγους σήμερα φοράει κόκκινα, και με κόκκινη μύτη και μάγουλα, σαν αλκοολικός, και με μια τεράστια κοιλιά (προφανώς τίγκα στην χοληστερίνη και στα τριγλυκερίδια) φωνάζει πετώντας "Χο,χο,χο".. Τα κάλαντα έγιναν μια "τυπική" διαδικασία, οι καλικάντζαροι της παράδοσής μας αντικαταστάθηκαν με τα ξωτικά, και πάει λέγοντας...

Και επειδή ζούμε σε εποχές παγκοσμιοποίησης, που η "ανάπτυξη" είναι το ζητούμενο, έτσι και οι τοπικοί "άρχοντες" αποφάσισαν την δημιουργία του 'Μύλου των Ξωτικών". Ξωτικά, εργοστάσια σοκολάτας, χοντροί Αγιοβασίληδες, "δυτικόστροφα" παιδικά παιχνίδια, και ένα ατελείωτο ανατολίτικο παζάρι που διανθίζεται (όπως καταγγέλλουν κάποιοι) από χορούς της κοιλιάς(!!!!), συναυλίες διαφόρων "σταρ" του πενταγράμμου, και γενικότερα ένα "υπερθέαμα" αντίστοιχο με αυτή την κοινωνία και τον τρόπο σκέψης που οραματίζονται  οι εμπνευστές και δημιουργοί του 'Μύλου". Φυσικά τα Αθηναϊκά κανάλια άλλο που δεν ήθελαν να τονίσουν την "μοναδικότητα" του "θεάματος". Φυσικά μόλις περάσουν οι γιορτές,και "πέσουν" τα φώτα, θα μας ξεχάσουν, όπως γίνεται εδώ και χρόνια. Ίσως μας ξαναθυμηθούν , μόλις γίνει καμιά απόδραση Αλβανών από τις φυλακές της Μπαλκόυρας, η καμιά δολοφονία αστυνομικών από αλλοδαπούς στο Μαλακάσι...

Ίσως αυτές οι σκέψεις για κάποιους να φαντάζουν οπισθοδρομικές, ενίοτε και "σκοταδιστικές". Δεν είναι έτσι όμως. Σκοταδιστικές είναι οι αντιλήψεις που πάνε να περάσουν όλοι αυτοί στα παιδιά μας και στην κοινωνία γενικότερα. Η Ελληνική παράδοση είναι πλουσιότατη, Με αυτήν πορευτήκαμε αιώνες τώρα, σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, και δεν μας βγήκε σε κακό. Το αντίθετο μάλιστα!!. Μέσα από τις παραδόσεις μας και τον πολιτισμό μας, επιβιώσαμε και μεγαλουργήσαμε.

Και αυτήν την παράδοση ΜΑΣ, αυτόν τον πολιτισμό ΜΑΣ, πρέπει να τον προβάλουμε. Να τον κάνουμε κτήμα ΟΛΩΝ. Για παιδιά μας πρώτα από όλα, που πρέπει να μάθουν τις παραδόσεις μας, και να τις συνεχίσουν για τις επόμενες γενιές.Για τους μεγαλύτερους στην ηλικία, που λόγω της οικονομικής κρίσης αλλοτριώθηκαν και ξέχασαν τις ρίζες τους. Για τους ηλικιωμένους, που μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες και πηγές για την παράδοσή μας ,και να μας βοηθήσουν με τις μνήμες τους στην διαιώνιση του πολιτισμού μας.

 Οι τοπικοί "άρχοντες" μιλούν με περισσή υποκρισία,και μας λένε πως η πόλη χρειάζεται επισκέπτες και τουρίστες, για να κινηθεί η αγορά. Σωστό επιχείρημα. Αλλά ποιοι το λένε; Οι άνθρωποι που δεν κατάφεραν (γιατί περί αρνητικού κατορθώματος πρόκειται),η πόλη μας, να είναι η μόνη πόλη της Θεσσαλίας που δεν έχει αρχαιολογικό μουσείο!

Αν οι άνθρωποι αυτοί, ήθελαν η πόλη μας και ο νομός μας, να έχει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, ας φρόντιζαν να αναδείξουν τις ομορφιές του νομού και τις πόλης, όλο τον χρόνο, όχι μόνο τα Χριστούγεννα, με ολοκληρωμένο σχέδιο. Δεν το έκαναν ποτέ. Αλλά με αυτούς τους κυρίους θα τα πούμε αναλυτικότερα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Για εμάς θα ήταν πολύ πιο όμορφο και Ελληνικό, αν αντί για το σώου του 'Μύλου των ξωτικών", διοργανώνονταν  πολιτιστικές εκδηλώσεις με τα ήθη και έθιμα όχι μόνο του τόπου μας, αλλά ολόκληρου του Ελληνισμού, αν αντί για εργοστάσια σοκολάτας είχαμε εκδηλώσεις για την κουζίνα και τις συνταγές αυτών των ημερών από όλα τα μέρη του Ελληνισμού, Αν αντί για ξωτικά είχαμε καλικάντζαρους, αν αντί για κυνήγι θησαυρού, και όλα αυτά τα δυτικά παιχνίδια, είχαμε αναβίωση των παιδικών παιχνιδιών του τόπου μας, και όλου του Ελληνισμού, Αν αντί για  μπουζουκο-συναυλίες είχαμε παραδοσιακή μουσική από όλη την χώρα...Πολλά τα "Αν"...πάρα πολλά, και φυσικά δεν περιμένουμε από ανθρώπους που λησμονούν την ιστορία του τόπου τους να σκεφτούν δημιουργικά και με φαντασία, ούτε περιμένουμε από αυτούς που έφεραν την πόλη και τον νομό εδώ που τους έφεραν,να σκεφτούν διαφορετικά.

Αυτό είναι δική μας δουλειά, η καλύτερα, δικό μας καθήκον.
Κλείνοντας, προτρέπουμε όλους τους συμπολίτες μας να αναζητήσουν τις ρίζες της παράδοσής μας αυτές τις Άγιες ημέρες,και να σκεφτούν Ελληνικά.
Και σε πείσμα των οπαδών της παγκοσμιοποίησης δεν ευχόμαστε «καλές γιορτές», αλλά «Καλά Χριστούγεννα»...