Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ: ΜΕ 375 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ «ΖΟΥΝ» 1.500.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ



Όλα τα στοιχεία, τα οποία έρχονται στην δημοσιότητα, δείχνουν ότι αντιμέτωποι με την φτώχεια και την εξαθλίωση βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι, παρότι έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις, καλούνται να βάλουν για ακόμα μία φορά το… χέρι στην τσέπη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΙΔΣΥ), Νίκο Χατζόπουλο, περίπου 1.500.000 απόμαχοι της εργασίας επιβιώνουν με ετήσιο εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο, ενώ το τοπίο γίνεται ακόμα πιο ζοφερό, καθώς με την σταδιακή εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου δημιουργούνται συντάξεις - «χαρτζιλίκι» από 200 έως 700 ευρώ.
«Η κατάσταση είναι δραματική και δυστυχώς θα επιδεινωθεί. Οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα εισοδήματά μας είναι μεγάλες, γιατί δεν είναι μόνο οι περικοπές στις συντάξεις, είναι και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση της φορολογίας και όλα αυτά τα χαράτσια που έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς» δηλώνει ο κ. Χατζόπουλος και συνεχίζει λέγοντας: «Οι συντάξεις, οι οποίες αντιστοιχούν στις κρατήσεις των κόπων μιας ολόκληρης ζωής, μετατρέπονται πλέον μέσα από τις μνημονιακές ρυθμίσεις σε φιλοδωρήματα. Υπάρχει μια πρωτοφανής οργή στους συνταξιούχους».
Την ίδια στιγμή παρά το γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης έχουν αφαιρεθεί από τα πορτοφόλια των συνταξιούχων τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ, το «τσουνάμι» των περικοπών δεν λέει να κοπάσει, ενώ το ασφαλιστικό σύστημα συνεχίζει να καρκινοβατεί.
Οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019, εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, του παγώματος των αυξήσεων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, εξαιτίας της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Χατζόπουλος «Οι οκτώ στους δέκα συνταξιούχους έχουν φτάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης. Δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους, ενώ δεν έχουν χρήματα ούτε για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και του τηλεφώνου. Μάλιστα, είχαμε πρώτοι επισημάνει ότι το τρικ της προσωπικής διαφοράς στήθηκε για να γίνει οριζόντια μείωση στους σημερινούς συνταξιούχους».
Τα «τιμημένα γηρατειά», όπως υποκριτικά φώναζε στα μπαλκόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου την δεκαετία του 1980, οδηγούνται στην ανέχεια και την εξαθλίωση (και) από την «Πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει «επάξια» την εθνοκτόνο πολιτική των Μνημονίων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ