Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ



«επεί δε επέβη τη νήσω (Κρήτη) ο μεν ταύρος ουκέτι εφαίνετο, επιλαβόμενος δε της χειρός oΖεύς απήγε την Ευρώπην εις το Δικταίον άντρον ερυθριώσαν και κάτω ορώσαν…»
Λουκιανός Σαμωσατέας, Ενάλιοι Διάλογοι, 15, 4
Η Ευρώπη ήταν κόρη του Φοίνικα και της Τηλέφασσας. Με βάση τον Αισχύλο και τον Ηρόδοτο η Ευρώπη ήταν πάρα πολύ όμορφη. Μια ημέρα μάζευε λουλούδια μαζί με τις φίλες της σε έναν αγρό στην ακρογιαλιά της Φοινίκης. Εκει την είδε για πρώτη φορά ο Δίας όπου και θαμπώθηκε από την ομορφιά της. Για να καταφέρει να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε έναν κάτασπρο ταύρο. Βλέποντας τον η Ευρώπη, τον πλησίασε για να τον χαιδέψει. Αφού βεβαιώθηκε οτι δεν είναι άγριος, κάθισε πάνω στην ράχη του. Ο Δίας, περιμένοντας αυτήν ακριβώς την αντίδραση, έτρεξε γρήγορα και έπεσε στην θάλασσα ώστε να μην προλάβει η Ευρώπη να κατέβει.
Από τη Φοινίκη ο ταύρος-Δίας κολύμπησε ως τηνΚρήτη, όπου βγήκε στη Γόρτυνα. Εκεί, αφού φανέρωσε στην Ευρώπη ποιος ήταν, την έκανε μητέρα τριών αγοριών: του βασιλιά Μίνωα, τουΡαδάμανθυ όπου έγινε δικαστής του Κάτω Κόσμου και του Σαρπηδόνα, βασιλιά της Λυκίας. Στο σημείο αυτό οι κάτοικοι της Γόρτυνας λάτρευαν έναν ιερό πλάτανο, όπου και θυσίαζαν.
Ο Δίας χάρισε στην Ευρώπη τρία δώρα: τον Τάλω(έναν άγρυπνο μεταλλικό γίγαντα-φύλακα που αργότερα προστάτευε την Κρήτη από κάθε επιδρομή), ένα κυνηγόσκυλο που δεν έχανε ποτέ το θήραμά του και ένα όπλο που δεν αστοχούσε ποτέ.
Μετά από αυτά, ο Δίας αποκατέστησε την Ευρώπη παντρεύοντάς τη με τον βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα, γιο του Τεκτάμου. Ο Αστερίων δεν απέκτησε παιδιά με την Ευρώπη, αλλά υιοθέτησε τα τέκνα του Δία. Μετά τον θάνατό της, η Ευρώπη τιμήθηκε ως θεά με το όνομα «Ελλώτις» και ο ταύρος απαθανατίστηκε ως ομώνυμος αστερισμός. Υπήρχε και γιορτή, τα «Ελλώτια», κατά την οποία περιέφεραν τα οστά της στολισμένα με μύρτους.

Αντεπίθεση